h

SP'ers jureren debatwedstrijd

15 januari 2006

SP'ers jureren debatwedstrijd

ZWOLLE - In het provinciehuis werd vrijdag het jaarlijkse debattoernooi voor scholieren ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ gehouden. In de finale versloeg het Etty Hillesum Lyceum uit Deventer het Twickelcollege uit Hengelo. Voor de Zwolse scholen bleek vrijdag de dertiende een echte ongeluksdag, alleen het Thomas á Kempis College haalde de kwart-finale.

jongeren in debatVanaf tien uur was het provinciehuis in rep en roer. Scholieren vanuit de hele provincie kwamen om te strijden in VARA’s debatwedstrijd. Het beste team van Overijssel zal de provincie gaan vertegenwoordigen in de landelijke eindstrijd, waarvan de half-finales en finale live op tv te zien zullen zijn. Met als uiteindelijke hoofdprijs een trip naar het echte Lagerhuis in Londen.

Voor de helft van de zestien participerende scholen was het na de eerste ronde al afgelopen. De teleurstelling was telkens groot bij de teams die bestonden uit tien jonge debaters. In veel gevallen hadden ze maanden voorbereid en geoefend voor het toernooi. Om vier uur, na een dag vol felle debatten, was de finale.

de jury

Joris de Koning, Marijn Schrijver van ROOD Zwolle en fractievoorzitter van de SP in de Provinciale Staten Düzgün Yildirim waren aanwezig als juryleden. ‘Als je maanden naar zo’n dag toeleeft als team, is er niks meer frustrerend dan een oude, grijze jury die je na één ronde met de meest vage redenen naar huis stuurt’ zegt Marijn Schrijver (19). Als
bestuurslid van ROOD en student journalistiek denkt hij een voor de debaters zelf begrijpelijkere argumentatie te hebben gegeven. ‘Zelf heb ik ook drie keer meegedaan aan dit toernooi. Ik weet nog hoe ontgoocheld ik was toen we de eerste keer naar huis gestuurd werden omdat we volgens de jury een beetje onbeschoft waren. Een jongen uit ons team had namelijk “shit” gezegd en we spraken de tegenstander met “je” aan, zij
ons met “u”. Dan denk ik, kom op hé, het is een jongerendebat, wie probeer ik hier te overtuigen, leeftijdsgenoten of mijn oma?’

Joris de Koning (25) is voorzitter van ROOD en genoot van de debatten. ‘Op zo’n dag zie je echt dat de jeugd van nu over een paar jaar de leiders van het land zijn,’ zegt hij. ‘Behalve jureren heb ik ook eens uitgebreid geluisterd naar wat de jongeren te melden hadden.’

U bent hier