h

SP: Provincie moet personeelstekort streekvervoer oplossen

6 juni 2024

SP: Provincie moet personeelstekort streekvervoer oplossen

De SP wil weten wat het provinciebestuur doet om het chauffeurstekort in het streekvervoer aan te pakken en heeft hierover Statenvragen gesteld. Het tekort aan chauffeurs zorgt voor overmatige uitval van ritten en een torenhoge werkdruk onder het personeel.

SP-Statenlid Herman Kalter: “We horen van reizigers steeds vaker over karige dienstregelingen of het compleet opheffen van buslijnen. Buschauffeurs beschikken over te weinig collega’s en worden overvraagd door EBS en Arriva, die bij de aanbesteding meer vervoer hebben beloofd dan ze kunnen waarmaken. De optelsom van onregelmatige diensten, overuren en korte pauzetijden leidt tot roofbouw op chauffeurs, met ziekteverzuimpercentages tot wel dertig procent.”

De SP-fractie wil dat het provinciebestuur met maatregelen komt om meer nieuwe chauffeurs aan te trekken en de werkdruk voor chauffeurs te verlagen.

Herman Kalter: “Het tekort aan chauffeurs speelt nu al jaren en de provincie blijft lijdzaam toekijken hoe de markt ons openbaar vervoer uitknijpt ten koste van medewerkers en reizigers. Chauffeurs en reizigers trekken al lange tijd aan de bel bij de provincie. De SP dringt al langer aan op ingrijpen. Afgelopen februari werd nog een motie van SP en PvdA breed aangenomen die opriep alle mogelijkheden aan te grijpen om op korte termijn voor verbetering te zorgen.Helaas zien we nog altijd weinig verbetering. Wat de SP betreft stoppen we met het door Europa verplichtte privatiseren van openbaar vervoer en gaat de provincie voortaan zelf haar busvervoer organiseren, met vaste dienstverbanden voor chauffeurs en een betrouwbare dienstregeling voor de reiziger.”

U bent hier