h

SP stelt vragen over afgesloten wc's Blauwnet

18 oktober 2023

SP stelt vragen over afgesloten wc's Blauwnet

De SP heeft vragen gesteld over het bericht van RTV Oost dat wc's in de treinen van Blauwnet regelmatig niet beschikbaar zijn voor reizigers. Het gaat vooral om de lijnen van Keolis tussen Enschede en Zwolle en Arriva tussen Zwolle en Emmen.

De SP vindt dat elke trein standaard een toilet beschikbaar moet hebben. De vervoerders wijzen nu vooral naar de reiziger als reden waarom wc's niet beschikbaar zijn. Dat is vreemd aangezien de NS hier veel minder last van heeft. De SP wil dat GS de vervoerders aanspreekt en zo snel mogelijk zorgt voor een oplossing.

Deze problemen komen bovenop de steeds onbetrouwbaar wordende dienstregeling van beide vervoerders. Regelmatig vallen ritten uit op de trajecten Zwolle-Kampen, Zwolle-Emmen en Enschede-Zwolle. De SP dringt aan op het opleggen van boetes zodat de vervoerders hun verplichtingen op korte termijn nakomen.

Ondanks alle problemen speculeert Arriva over het duurder maken van de kaartjes met wel 11.72 procent. Dit terwijl het OV al ontzettend duur is en veel mensen last hebben van de hoge prijzen voor levensonderhoud. De SP wil dat de prijzen niet omhoog gaan. Recent nog blokkeerde de Teeede Kamer een forse prijsstijging bij de NS. Dat moet in Overijssel ook. Op de langere termijn moeten de prijzen juist omlaag. Dat kan alleen als het openbaar vervoer niet meer aan commerciele bedrijven wordt uitbesteed, maar door een publiek bedrijf.

U bent hier