h

Werk en denk mee aan een beter Overijssel

17 juli 2006

Werk en denk mee aan een beter Overijssel

De SP is al druk bezig met haar verkiezingsprogramma voor de provinciale verkiezingen van 2007. Een aantal conceptstukken zijn al geschreven onder de naam ‘Een beter Nederland begint in Overijssel’. Regelmatig komt er een groepje bijeen om deze stukken te beoordelen en verder te ontwikkelen. De SP doet haar best om goed te verwoorden wat er speelt onder de Overijsselaren. U kunt daarbij helpen! Stuur uw ideeën en kritiek op naar overijssel@sp.nl.

Fractieoverleg over verkiezingsprogramma
Fractieoverleg over verkiezingsprogramma, 14 juli j.l.

Met de uitgangspunten van menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit tussen mensen, verzet de SP zich tegen de afbraak van de voorzieningen in de zorg en onderwijs en zet zich in voor bevordering van een veilige en solidaire samenleving. Tegen onrechtvaardigheid en een oneerlijke verdeling van de welvaart. De Nederlandse samenleving is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Met deze verandering is tevens sprake van een toename van maatschappelijke onrust en problemen. Om dit tij te keren is een politieke verandering noodzakelijk.

Een politieke verandering die een basis vormt, waardoor de burger zich door de politiek serieus genomen voelt. Voor de SP is dan ook de mate van betrokkenheid en de bijdrage van de burger de belangrijkste kwaliteitstoets bij te nemen besluiten. Openheid van bestuur, heldere inspraakprocedures, betrokkenheid van de burger bij de tot stand koming van de besluitvorming, zijn voor de SP de belangrijkste processen.

De SP is een bloeiende partij in Overijssel. Met de toenemende steun van de kiezers gaat het goed met de Socialistische Partij. De aantallen burgers die zich dit jaar als lid hebben aangemeld bij de SP zijn zelfs groter dan die van CDA, PvdA en VVD samen. In de Tweede Kamer is de SP bij de laatste verkiezingen bijna verdubbeld. Dat kan ook niet anders, want de SP is gegroeid tot een politieke partij van de kiezers, door op te komen voor alledaagse zaken van betaalbare huur, fatsoenlijke woonruimte, voldoende speelruimte en groen, voor gelijke kansen en echte integratie, veilig en bereikbaar openbare vervoer, een leefbare en veilige woon- en leefomgeving, goed en bereikbaar onderwijs, goede zorg en betaald werk, geen uitverkoop van de energie en tegen elke vorm van discriminatie.

Helaas komen deze ontwikkelingen steeds meer onder druk te staan door een verkeerd bestuur. CDA, VVD en PvdA samen maken al meer dan dertig jaar de dienst uit. Onder deze partijen werd het neoliberale gedachtegoed onder het motto ‘meer markt en minder overheid’ doorgevoerd. De overheidstaken en nutsbedrijven zijn verder geprivatiseerd en een ‘ieder-voor-zich-samenleving’ gecreëerd ten koste van maatschappelijke solidariteit. De toenemende tweedeling en de individualisering hebben de sociale verbanden verder aangetast. De afbraak van sociale verbanden dient te worden hersteld. Wie zijn hart volgt, stelt vast dat de neoliberale antwoorden op de grote problemen van deze tijd op alle fronten tekort schieten, te eenzijdig zijn en geen recht doen aan de samenhang der dingen.

Voor ons zijn de functies van grote steden zoals Zwolle, Enschede, Deventer, Hengelo en Almelo en het platteland even belangrijk. De stad als motor van de economie, de dorpen vanwege kleinschalige economische- en landschappelijke kwaliteiten.We zijn dan ook geen voorstander van algemeen geformuleerd grote stedenbeleid en streven juist naar maatwerk per gebied. Die groei mag niet ten koste gaan van de vele kwaliteiten van onze provincie Overijssel, zoals natuur, landschap en openheid. Sociale cohesie, rust en ruimte zijn een kostbaar bezit. Het geeft ons niet alleen een voorsprong op een groot voordeel van de rest van Nederland, het garandeert ook een aantrekkelijke leefomgeving en is een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven en instellingen. Komende jaren zetten we ons in voor echte politieke verandering, solidariteit en het bevorderen van de sociale verbanden. We gaan voor een beter Overijssel.

We zijn benieuwd naar uw bijdrage en eventuele ondersteuning. Stuur uw reactie per e-mail: overijssel@sp.nl.
Of neem per brief of telefoon contact op met de SP:

SP Overijssel
Bartjensstraat 4-3
8012 TG ZWOLLE

038 - 421 03 09 of
06 - 242 89 886

U bent hier