h

Actievoeren heeft zin; chloortrein verdwijnt

11 augustus 2006

Actievoeren heeft zin; chloortrein verdwijnt

De SP is zeer blij met het nieuws dat vanavond de laatste chloortrein van Hengelo naar Delfzijl rijdt. Al in 2001 nam de Tweede Kamer een motie van SP-milieuwoordvoerder Krista van Velzen aan om te stoppen met de chloortransporten. Snel daarna zegde AKZO Nobel toe de chloortrein per 2006 van het spoor te halen. Na wat vertraging is het nu eindelijk zover: een mooi resultaat van de jarenlange actie die de SP voerde onder het motto Rood sein voor de Chloortrein.

Protest tegen chloortrein

De chloortreinen reden van Hengelo naar Delfzijl en passeerden jarenlang het woongebied van 2,5 miljoen mensen. Daarmee nam AKZO een enorm veiligheidsrisico. Dat het gevaar reëel was bleek begin deze maand nog toen een chloortrein van de rails raakte op het rangeerterrein van AKZO in Hengelo. Dat er toen niets ernstigs is gebeurd is meer geluk dan wijsheid geweest.

"Nederland wordt er weer een stukje veiliger op nu deze transporten stoppen," constateert Vincent Mulder, SP-voorman in Hengelo en nauw betrokken bij het actiecomité. "We hebben weer eens bewezen dat actievoeren wel degelijk zin heeft."

U bent hier