h

Het CDA speelt graag voor Sinterklaas in verkiezingstijd

5 maart 2007

Het CDA speelt graag voor Sinterklaas in verkiezingstijd

Vorige week kondigde het CDA aan dat zij 20 miljoen voor de boeren uittrekken en 250 miljoen voor de infrastructuur in Overijssel. En opeens willen zij geen coffeeshops binnen een afstand van vijfhonderd meter van scholen. Maar het CDA heeft het toch de afgelopen dertig jaar voor het zeggen gehad in de Staten en meeste gemeenten? Nu de
verkiezingsdatum nadert, wordt opeens de knip getrokken om stemmen te winnen.

Düzgün YildirimTijdens de campagnedebatten is het vaak voorgekomen (zoals in Ommen, het debat op UT en in Enschede) dat CDA-lijsttrekker Rietkerk de SP heeft verweten dat zij de cijfers over de toename van het aantal passagiers om de Luchthaven Twente rendabel te maken, niet juist weergeeft. Maar de cijfers die worden aangehaald, staan in zijn eigen statenvoorstel van 21 december en 17 juni 2004 en in die van gemeente Enschede van 25 november 2004 vermeld.

Wanneer wij vragen of de gedeputeerde voor of tegen de doorstart van Luchthaven Twente is, heeft Rietkerk namens het CDA tot op heden zeer afwijkende standpunten ingenomen. Daar heeft de kiezer niets aan. Kiezers zijn alleen gebaat bij heldere standpunten en gaan ervan uit dat de partijen ook de aangekondigde standpunten nakomen. Als het gaat om het standpunt over de luchthaven is het CDA bijzonder onduidelijk richting de burgers. Ik zou zeggen: "wees een man en zeg eens eerlijk: ben je nou voor of tegen de doorstart van Luchthaven Twente?"

Overigens, we zien dit niet voor de eerste keer. Ook over de intensiveringgebieden van varkens was het CDA onduidelijk, hoewel het CDA ervoor gezorgd heeft dat boeren die willen intensiveren naar Wierden moeten verhuizen. De intensivering van het fokken van dieren leidt op termijn tot verdere overproductie. Overproductie zorgt voor een prijsdaling. Deze vorm van industrialisatie werkt de bio-industrie in de hand, een door de SP zeer ongewenste ontwikkeling. Het is tevens een sterfbeleid voor de kleine boeren. Ze worden gedwongen om mee te doen met de toenemende intensivering of moeten veel harder werken tegen minder inkomen. Het komt regelmatig voor dat men het bedrijf dan opgeeft.

Helaas zou ik zeggen voor de burgers, de Sinterklaas van het CDA komt maar één keer in vier jaar en het liefst vlak voor de verkiezingen. Het door hen beloofde cadeautje zal nog lang onderweg blijven en dan is de kleinschalige boer er allang niet meer. En de doorstart van de burgerluchthaven, met 5 miljoen passagiers per jaar, zal velen dwingen tot verhuizing.

U bent hier