h

SP neemt initiatief corridor tegen fusie Essent en Nuon

4 maart 2007

SP neemt initiatief corridor tegen fusie Essent en Nuon

De SP in Overijssel heeft alle politieke partijen in de Overijsselse gemeenten aangeschreven met de oproep tot de vorming van een breed corridor. De partij zoekt medestanders om verdere privatisatie van Essent te voorkomen. De meeste provincies en gemeenten zijn nog steeds grootaandeelhouders van de energiebedrijven. Op dit moment hebben Essent en Nuon eenzijdig afgesproken over te gaan tot fusie. Het uiteindelijke besluit over deze fusie ligt in de handen van de aandeelhouders. De SP hoopt dat de lokale politiek, en dus de aandeelhouders, zich uitspreekt tegen de fusie en toekomstige privatisering van Essent.

De SP is geen voorstander van de voorgenomen fusie van Essent en Nuon. Wij vinden het buitengewoon teleurstellend dat een nutsbedrijf, dat op dit moment in handen is van de overheid (de provincies en gemeenten), zijn eigen gang maar kan gaan. Wij maken ons zorgen over de enorme prijsverhogingen voor de huishoudens, terwijl men een jaarlijkse winst van meer dan 30% bijschrijft. De fusie met andere energiebedrijven leidt mogelijk tot kartelvorming, hetgeen zeer nadelige gevolgen zal hebben voor de grote energieverbruikers en huishoudens. Daarnaast leidt de fusie mogelijk op termijn tot een banenverlies voor twee- tot vijfduizend werknemers.

Dit standpunt van de SP wordt onderschreven door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) die stelt: ‘er is te weinig grensoverschrijdende transportcapaciteit van energie en de markten zijn daarmee te weinig aan elkaar verbonden’. Er is dus geen sprake van grootschalige concurrentie op de energiemarkt. Door de fusie zal de kans op kartelvorming daarom alleen maar toenemen. Dat is zeer nadelig voor de consument.
Ook door de Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) wordt aangegeven dat ‘op dit moment Essent en Nuon samen 60% van de Nederlandse energiemarkt controleren. Dit levert te veel macht op, waardoor de marktwerking in het gedrang zal komen, met alle nadelige gevolgen voor de Nederlandse zakelijke afnemer en consument’.

Het gemiddelde huishouden betaalde in 2006 tot 65 procent meer aan energie ten opzichte van 2000. Dit jaar is de prijs van energie weer met ongeveer 5 procent verhoogd. Een huishouden betaalde in 2006 gemiddeld 1.715 euro aan energiekosten. En dan hebben we het hier alleen maar over de energielasten voor een huishouden, nog los van andere toenemende lasten.

Ook de dienstverlening aan de burger is door Essent in de afgelopen jaren niet veel verbeterd. Ik herinner u hierbij aan de massale protestactie van de bewoners in de wijk Tattersall in Enschede en vele gedupeerde burgers.
De verhoging van de energielasten heeft bijgedragen aan de toename van armoede in Nederland. Deze tendens is wat de SP betreft niet acceptabel.

Zolang de overheid beschikt over aandelen van energiemaatschappijen (waaronder Essent), is de overheid in staat om invloed uit te oefenen op de jaarlijks toenemende prijsverhoging van energie. Deze mag wat de SP betreft in ieder geval niet meer stijgen dan de inflatie en huishoudens met weinig inkomen dienen te worden gecompenseerd. We zijn van mening dat energietarieven tegen leveringskosten mogelijk kunnen zijn.

U bent hier