h

Reactie SP op collegeakkoord CDA, PvdA en VVD

3 mei 2007

Reactie SP op collegeakkoord CDA, PvdA en VVD

Tijdens de Statenvergadering van 26 april heeft Düzgün Yildirim, fractievoorzitter van de SP, scherpe kritiek geuit op het nieuwe college. Hoewel, het 'nieuwe' college heeft dezelfde samenstelling als alle andere colleges van de afgelopen dertig jaar. Het uisluiten van de SP tijdens de vorming van het college doet volgens de SP onrecht aan de verkiezingsuitslag. Het programma van het nieuwe college noemt Yildirim "drie keer niks".

Düzgün Yildirim
Düzgün Yildirim

Voorzitter,

De verkiezingen en het vormen van een coalitie zijn de kern van ons werk hier, te midden van de democratie.
Ik wil namens de SP-fractie onze bijdrage leveren aan de hand van twee onderdelen; allereerst het proces van de collegevorming en het collegeakkoord.

Het proces van collegevorming in Overijssel is voor ons -en voor velen met ons- een onbegrijpelijk en helaas een onduidelijk partijpolitiek proces geworden. U kunt dat opvatten als harde woorden en daarom zal ik ze toelichten.
Drie verliezers vormen nu samen het college. De ChristenUnie en SP behaalden een forse stemmenwinst. De kiezer heeft een nadrukkelijk signaal afgegeven! Onbegrijpelijk dus, dat er voor ons geen gelegenheid is geweest om aan te schuiven voor inhoudelijke collegegesprekken.

Dan is er nog iets dat ik in dit verband wil noemen. Het CDA heeft als de grootste partij aangegeven op basis van een opdracht aan de informateur te onderzoeken welke combinatie van partijen ‘het meest recht doet aan de verkiezingsuitslag en als haalbaar kan worden aangemerkt’.
Voorzitter, wel teleurstellend dat in de opdracht die het CDA aan dhr. Hendrix heeft verstrekt, de woorden ‘recht doen aan de verkiezingsuitslag’ totaal niet worden genoemd!
Het huidige college had al vóór de verkiezing aangegeven op dezelfde voet door te willen gaan. En daarmee is er dus geen sprake van rekening houden met de uitslag van de verkiezingen. Er is louter gekozen voor een partijpolitieke lijn, voor machtsdenken. Het bleek ook uit de gesprekken met dhr. Hendrix, op nadrukkelijke vragen van ons, dat geen één van deze collegepartijen met de SP een coalitie wenste te vormen.

Onder andere via de pers stelden de collegepartijen zich naar buiten op als democratisch en open. In werkelijkheid hebben het CDA, de VVD en de PvdA alle drie laten zien dat ze totaal geen boodschap hebben aan de kiezer als het erop aan komt. Het bestuurlijke pluche, voortzetting van bestaande machtsverhoudingen en conformisme, zijn voor deze drie partijen veel belangrijker dan de uitspraak van de kiezer. Terugkijkend op het hele proces na de verkiezingen -en dat kun je na een paar weken- kan ik maar tot 1 conclusie komen: “De SP heeft vanaf het begin geen enkele kans gekregen”. Op geen enkel moment heb ik andere partijen horen zeggen dat de SP onredelijke eisen stelde, op geen enkel moment heb ik anderen horen zeggen dat de SP niet bereid was tot compromissen of dat de SP niet in staat was goede bestuurders te leveren.
Simpelweg omdat deze partijen sinds de Tweede Wereldoorlog samen door willen regeren.

Maar, voorzitter, de SP heeft zich neer te leggen bij deze uitkomst, hoe onbevredigend ook.
Vanuit een versterkte positie zal de SP zo goed mogelijk haar rol van grootste oppositiepartij op zich nemen. En net als in het verleden, zullen wij daarbij maar één uitgangspunt hebben: Wat is naar ons idee in het belang van Overijssel en haar burgers? Ondanks het feit dat er een college komt dat er naar onze mening niet behoort te komen, zullen wij voorstellen op hun inhoud beoordelen. Als het nodig is zullen wij daar keihard stelling tegen nemen, zowel binnen als buiten het parlement, maar wij zullen steunen wat wij in het belang van Overijssel achten.

Voorzitter, ik komt tot het punt van onze reactie op het collegeakkoord

Titel: vertrouwen verbinden, versnellen in Overijssel. Klinkt mooi, maar hebben de bewoners van Overijssel wel vertrouwen in de provincie? Een college dat zich zo weinig aantrekt van de verkiezingsuitslag zou toch eens wat voorzichtiger met dit woorden moeten omgaan.

Het is verder een beetje knip- en plakwerk uit het vorige programma-akkoord van ditzelfde college met een nieuwe kaft eromheen.
Het barst van terminologieën, zonder dat daar een mens er beter van wordt, het kost de gemeenschap wel miljoenen.
Een citaat uit hoofdstuk 1; ‘door een omgevingsverordening te maken dragen we bij verdere ontbureaucratisering en deregulering’ of uit hoofdstuk twee; ‘essentieel voor de versterking van de regionale structuur is het samenbrengen van innovatie en maakindustrie’. Ik zou zeggen: kom op college, doe niet zo pompeus!

En oh ja, dit college wil ook nog nieuwe lectoraten en leerstoelen. Misschien kunnen we die dan vragen dit akkoord te herschrijven? Hou toch op met die dikdoenerij en interessant klinkende terminologie. En dan gaan we straks natuurlijk zeggen dat stukken van de provincie begrijpelijke en heldere taal moet bevatten!

Betreft enkele thema’s of hoofdpunten

Armoede
Het is vooral een collegeakkoord dat zich sterk richt op bestuurders en het verder versterken van de rijken. Veel aandacht voor problemen in de grote steden maar het platteland komt er zo slecht van af.
Armoede is volgens dit collegeakkoord gewoon afgeschaft. Dat is onbegrijpelijk!
Het zij zo. Die keuze maakt dit college. De SP’ers kunnen geen begrip opbrengen voor een provincie die bij wijze van spreken van gekkigheid niet weet wat zij met haar geld moet doen, maar niet langer bereid is om geld uit te trekken voor de toenemende armoede in Overijssel.

Betreft de kwaliteit van de leefomgeving
Mijn fractie is van mening dat het college ‘behouden en versterken van de leefomgeving’ niet kan waarmaken door te kiezen voor doorontwikkeling van de luchthaven Twente. Dat getuigt niet van enige overtuiging en visie. We zijn wel voorstander van de besteding van 9 miljoen voor dit gebied, maar dan wel om op die plek voor een regionaal natuurpark Twente te ontwikkelen.

Jeugdzorg
Wat ons ook verbaast is de wachtlijsten binnen de Jeugdzorg. Terwijl het college, zeer overtuigd, voor de afgelopen statenverkiezingen heeft aangegeven dat de wachtlijsten zijn opgelost, lezen we nu dat het college van mening is dat de wachtlijsten nog korter moeten worden. Nogmaals de vraag aan het college. Geef nou eens eerlijk antwoord; is er sprake van enige wachtlijsten binnen de Jeugdzorg?
Tevens constateren we dat dit college geen extra middelen beschikbaar wenst te stellen voor de jeugdzorg. Men heeft het zelfs over bezuinigingen (efficiëntie). Dat staat haaks op de toenemende maatschappelijke problemen op dit gebied. We vragen ons af op welk eiland dit college zich bevindt, terwijl per jaar meer dan 100.000 kinderen worden mishandeld.

Openbaar vervoer
Het college kiest vooral voor heel veel asfalt. Het is niet voor niets dat de VVD op dat gebied aan het stuur zit. Zo vragen we ons af of dit voorstel niet het oude voorstel van vier jaar geleden is? Er stonden in ieder geval precies dezelfde punten in. Zoals de opwaardering van de A50. College, dat is toch al gebeurd of heeft u nu de ambitie hier een 6 baans weg aan te leggen?

Zo ook de kwartierbus in Deventer. Waarom heeft u dat niet eerder gewoon geregeld? Andere voorbeelden zijn de laagdrempelige regiotaxi’s, betere bushaltes enz.
College, dit waren ook al ambities uit de vorige collegeperiode. Waarom heeft u in de afgelopen jaren niets van deze ambities gerealiseerd?

We hebben ons ook nogal geamuseerd toen we de plannen van het college op het gebied van experimenten starten voor gratis openbaar vervoer lazen. Het college is van plan om experimenten in te stellen voor het gratis maken van het openbaar vervoer bij sportieve evenementen. We vragen ons af of het college het instellen van gratis openbaar vervoer werkelijk serieus neemt? Dat kan in ieder geval niet de bedoeling zijn door voetbalsupporters gratis te laten vervoeren! Of is dit een grap?

Conclusie:
Wat doen we tegen armoede? Niks
Wat doen we tegen toenemende bio- industrie? Niks
Wat doen we tegen toenemende tekorten op de woningmarkt? Niks
Wat doen we voor de leefbaarheid van het platteland? Niks
Wat doen we met het openbare vervoer? Niks
Kortom: Dit bestuursakkoord van drie partijen is drie keer NIKS.

U bent hier