h

Nieuwe Bezems: bijdrage Eric Smeenk

27 oktober 2007

Nieuwe Bezems: bijdrage Eric Smeenk

Tijdens de vergadering van de provinciale staten van 24 oktober is het beleidsprogramma Jeugdbeleid Overijssel 2008-2011 ‘Nieuwe Bezems’ aangenomen. Sp'er Eric Smeenk spreekt zijn waardering uit voor dit plan, maar geeft aan dat er nog wel een aantal verbeteringen nodig blijft. Hier volgt zijn volledige bijdrage.

Eric SmeenkMijnheer de Voorzitter,

De fractie van de Socialistische Partij heeft met waardering kennisgenomen van het ontwerpprogramma “Nieuwe Bezems”dat nu voor ons ligt.
In de commissievergadering van de commissie Sociale Infrastructuur hebben wij echter wel een paar kantekeningen gemaakt. Het is een ambitieus en uitdagend programma, zowel voor ons als beleidsmakers en politici, als voor de werkers in het veld. Wij blijven onderstrepen dat een goede afstemming tussen deze beide groepen van groot belang is.

Goede pleegzorg, snelle crisisopvang die voorkomt dat de jeugdige te lang in een onveilige en bedreigende omgeving moet blijven zitten. Om nog maar niet te spreken over de jongeren die wegens de wachtlijsten tijdelijk worden opgesloten in Huizen van Bewaring. Wij maken ons ernstige zorgen over de langdurige en ernstige verwaarlozing van overheidsplichten als het gaat om voldoende behandelplaatsen voor gedragsgestoorde jongeren. In de commissie hebben wij nogmaals aandacht gevraagd voor de zorgboerderijen. Wij zijn dan ook blij met de toezegging van de Gedeputeerde dat ook daar aandacht voor zal blijven in dit nieuwe beleidsplan.

De toegang tot de Jeugdzorg wordt geregeld via een loket; het Bureau Jeugdzorg. Dit bureau dient doelmatig, doeltreffend en kindgericht te werken. Het Bureau dient daarom bij de ingrijpende wijzigingen die het voor de boeg heeft professioneel gecoacht te worden. We zijn blij dat de Gedeputeerde ook die toezegging aan ons heeft gedaan tijdens de behandeling van dit plan in de commissie.

Steeds weer horen we in allerlei sectoren van de Zorg het begrip marktwerking opduiken. Het mag dat duidelijk zijn dat de SP daar geen voorstander van is. Wij vinden het wrang dat juist op het gebied van Jeugdzorg ook dit begrip steeds terugkomt. Juist op dit terrein, in deze sector van de Zorg, dient de overheid haar verantwoordelijkheid te erkennen en daar na te handelen. De Jeugdzorg verdient dat, de werkers verdienen dat en de Jeugdigen hebben er recht op. Te allen tijde dient volgens mijn fractie voorkomen te worden dat heilloze processen zoals die nu in de Thuiszorg spelen, ook gaan spelen in deze sector.

Tot slot mijnheer de Voorzitter, laat ik afronden met een positief geluid.

Het gaat gelukkig goed met heel veel van onze jongeren, met onze kinderen en kleinkinderen. Maar precies daarom zijn wij het verplicht om aan die jongeren die het een stuk minder gaat, ook recht te doen. De SP fractie hoopt dat dit Beleidsplan daartoe een aanzet zal geven. Wij zullen de voortgang ervan kritisch blijven volgen.

U bent hier