h

SP Eerste Kamerlid Smaling op bezoek in Olst en Marle: “Varkensflats Stapelgek!”

22 oktober 2007

SP Eerste Kamerlid Smaling op bezoek in Olst en Marle: “Varkensflats Stapelgek!”

Maandagmiddag 22 oktober bezoekt hoogleraar Duurzame Landbouw Eric Smaling boeren in Olst/ Wijhe en Marle om met ze te spreken over de intensiveringsplannen in de zogenaamde Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s).

Eric SmalingSmaling is sinds mei dit jaar lid van de Eerste Kamer voor de SP en is verbonden als Hoogleraar aan het ITC Enschede en de Universiteit van Wageningen. Hij is fel tegen deze vorm van industrialisatie van de veehouderij. Hij vindt dat “Boeren met Toekomst”, het burgerinitiatief van Milieudefensie een veel diervriendelijker en economisch interessanter perspectief biedt voor de agrarische sector.

De intensivering van de varkenshouderij houdt in dat er gestapelde bouw plaatsvindt in industriële complexen op het platteland: Smaling: “Dat zijn bijna 19,000 varkens per flat. Daar dreigen er twee van te komen in Marle. En hetzelfde dreigt in Olst Wijhe en in Vroomshoop. Eén flat is bijna anderhalve hectare groot en 10 meter hoog. Waarlijke monsters in het prachtige Overijsselse landschap.” Volgens Smaling is er maar een qualificatie voor: “Varkensflats, Stapelgek!”

Smaling is met name verbolgen over het feit dat de provincie Overijssel, in tegenstelling tot andere provincies, geen randvoorwaarden heeft gesteld aan de inrichting van de LOGs. Zo zien Brabantse multivarkensnationals hun kans schoon en willen zich vestigen in Overijssel. Vanuit hun optiek is dat begrijpelijk: wet en bestemmingsplan laten het immers in Overijssel toe. Nu wijst de Provincie naar de gemeentes: zoek het maar uit!

Smaling brengt het bezoek aan de Overijsselse boeren samen met SP statenleden uit Overijssel. ’s Avonds zal hij ook de discussieavond bijwonen die in Hellendoorn wordt georganiseerd door de Stichting Anti Industriële Veehouderij Marle eo. Die avond wordt gehouden “In de Tonne” in Hellendoorn en begint om 19.30 uur.

U bent hier