h

Varkensflats? Stapelgek!

12 oktober 2007

Varkensflats? Stapelgek!

Met vele tientallen waren ze naar het provinciehuis gekomen. Inwoners van Vroomshoop, Westerhaar, Vriezenveen, Hellendoorn en Wierden om te protesteren tegen de mogelijke komst van megastallen voor tienduizenden varkens en honderdduizenden kippen in hun woonplaatsen.

Negentien insprekers maakten gedurende meer dan twee uur met ervaringen en argumenten en zelfs met muziek in de vorm van de varkensblues duidelijk aan gedeputeerde Jansen en aan de leden van de statencommissie, dat zij geen varkensflats zagen zitten in hun landelijk gebied.

Onrust

Al maandenlang heerst er grote onrust in de provincie over de plannen voor deze megastallen. Eerst in Markelo, waar de gemeenteraad ondanks felle protesten al heeft ingestemd met de clustering, en nu in andere delen van de provincie. Deze onrust is het gevolg van de uitvoering van de Reconstructiewet, die de bedoeling heeft om natuur- en landbouwontwikkeling uit elkaar te trekken. Maar er is destijds tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten volgens de bewoners nooit gesproken over het mogelijk maken van deze megastallen. Wel dat er bestaande bedrijven die zich in de buurt van natuurgebieden niet zouden kunnen ontwikkelen verplaatst zouden worden naar landbouw- ontwikkelingsgebieden.

SP Statenlid Jean Rouwet verklaarde tijdens de commissievergadering: “dat bij de reconstructie dan ook voorrang dient te worden gegeven aan bedrijven uit de eigen regio. En dat de industriële ontwikkeling van steeds grotere intensieve veehouderijen dient te worden tegengegaan. Er dienen grenzen gesteld te worden aan deze heiloze ratrace waar mens en dier uiteindelijk niet beter van zullen worden”

Al eerder heeft ook de PvdA aangegeven dat deze ontwikkeling niet de bedoeling is geweest van de reconstructie. Maar tijdens de afgelopen commissievergadering ging ook het CDA eindelijk om door te verklaren, dat op de eerste plaats de bestaande gezinsbedrijven door de reconstructie geholpen moeten worden. Het is nu aan de Staten om in de vergadering van 24 oktober deze woorden in daden om te zetten en reconstructiewet aan te passen. Bijvoorbeeld zoals Groningen onlangs heeft gedaan door de komst van megabedrijven uit te sluiten.

Wilt U reageren, dan zijn uw reacties bij de SP Statenfractie van harte welkom.

Tenslotte willen we nog onder de aandacht brengen, dat op maandag 22 oktober a.s. vanaf 19.30 uur in restaurant “In de Tonne” in Hellendoorn een informatieavond wordt gehouden.
Voor meer informatie daarover kunt u terecht op www.varkensflats.nl onder het laatste nieuws.

U bent hier