Sciencefiction maïs bedreiging voor Raalte
Sciencefiction maïs bedreiging voor Raalte
De vergunning die het ministerie van VROM heeft verleend aan Monsanto om o.a. in Heino (gemeente Raalte) sciencefiction maïs te verbouwen is een frontale aanval op boeren, consumenten en dieren. De gemanipuleerde maïs komt als voer voor varkens in megastallen uiteindelijk op ons bord terecht. En intussen wordt het platteland gereduceerd tot een industriepark voor onnatuurlijke producten. Raalte wordt zo onderdeel van de handelsoorlog die Europa en de VS uitvechten over het toestaan van genetische gemanipuleerd voedsel.
In juli 2004 keurde Europa na zware Amerikaanse en Canadese druk de NK603-maïs van Monsanto goed voor gebruik als veevoeder. Monsanto is niet een vriendelijk Belgisch bedrijf zoals eerder in de regionale pers gesteld, maar een agressieve Amerikaanse multinational en actief over de hele wereld. De NK603-maïs is door Monsanto niet ontwikkeld omdat het betere maïs zou zijn, maar enkel omdat deze resistent is tegen haar eigen onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp. Geld is de enige drijfveer. De gevolgen voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en biodiversiteit zijn voor Monsanto niet interessant, maar des te meer voor Raalte.
Het Franse onderzoeksinstituut Crii-Gen stelde vorig jaar vast dat NK603-maïs lever- en nierafwijkingen veroorzaakte bij proefdieren. Zij deed dat op basis van door Monsanto zelf aangeleverd onderzoeksmateriaal. Toch is dit voor de Europese Unie en het ministerie van VROM blijkbaar geen reden om voorzichtiger te worden. Met gezondheid en voedselveiligheid moeten we geen grote onbekende risico’s gaan lopen. Wij zitten niet te wachten op een nieuwe Softenonvariant.
Raalte loopt nu al grote milieurisico’s. Het proefveld ligt op 250 meter afstand van gewone maïsvelden, volgens Monsanto genoeg om besmetting te voorkomen. Maar dat is een leugen. In de Amerikaanse staat British Columbia groeide NK603 ‘spontaan’ tot in vijf kilometer omtrek van een Monsanto-veldje. Ook het platteland van Raalte is geen laboratorium waar je alles onder controle kunt houden. De biodiversiteit wordt door genproducten verder afgebroken omdat deze meer kans hebben te overleven in een omgeving waar steeds meer chemicaliën gebruikt worden. Een genetische ingreep met nog lang niet bekende gevolgen zet het hele lokale ecosysteem op z’n kop.
Door Monsanto gemanipuleerde maïs die alleen resistent is tegen Monsanto’s eigen onkruidbestrijder maakt deel uit van de ontwikkeling om landbouw en veeteelt in de hele wereld verder te industrialiseren. De megavarkensstallen die ook in Salland onderwerp van discussie zijn passen hier naadloos bij aan. Het is deze multinationals niet te doen om meer of beter voedsel te verbouwen voor de wereldbevolking, maar om deze sector juist te monopoliseren. NK603-mais is gepatenteerd, geen boer mag die zonder betaling aan Monsanto zaaien, ook niet in de derde wereld. De voorbeelden van lokale boeren die massaal ten onder gaan aan deze afhankelijkheid zijn legio. Nederlandse boeren hangen nu al aan het zijden draadje van de bank en krijgen daar via genmaïs nog een geldeiser bij.
In het Europees Parlement vecht ik tegen de toename van genetisch gemanipuleerde producten. Maar de echte strijd wordt lokaal gevoerd. De gemeente Raalte zou zich met hand en tand moeten verzetten tegen de huidige afbraak van het platteland. Megastallen, sciencefiction maïs, ze horen hier niet thuis!
Kartika Liotard, lid van het Europees Parlement voor de SP