h

Statenfractie SP stelt vragen over afwijzing subsidie van Stichting Humanitas in Zwolle.

18 februari 2008

Statenfractie SP stelt vragen over afwijzing subsidie van Stichting Humanitas in Zwolle.

Statenlid Eric Smeenk stelde namens de SP Fractie de volgende vragen aan de Gedeputeerde staten van de provincie Overijssel.

Geachte gedeputeerden,

In het kader van het reglement van orde van de Provinciale Staten, wil ik namens de SP vragen stellen over de afwijzing van de aangevraagde subsidie van Stichting Humanitas in Zwolle.

De fractie van de SP bereikte het bericht dat de subsidie die door Stichting Humanitas is aangevraagd niet is gehonoreerd door de provincie Overijssel. Deze subsidie werd aangevraagd voor het project taalondersteuning aan anderstaligen. De subsidie is niet gehonoreerd, omdat enerzijds de aanvraag te laat was ingediend en anderzijds het project geen (boven)regionaal karakter zou hebben. Dit laatste baseert u op een amendement ingediend door de SP in de gemeenteraad van Zwolle.

Via de taalondersteuning anderstaligen van Humanitas Zwolle worden er wekelijks deelnemers geholpen bij de spreek- en luistervaardigheden van de Nederlandse taal nadat zij een inburgeringcursus hebben gevolgd. De taalondersteuning van Humanitas heeft een duidelijke meerwaarde voor de deelnemers, vooral op het gebied van het aanleren van de Nederlandse taal, maar ook op het gebied van sociale contacten en integratie in de Nederlandse cultuur. Het project wordt gedraaid door vrijwilligers en het aantal deelnemers groeit ieder jaar. Het afgelopen jaar gaf Humanitas les aan 62 deelnemers. Deze deelnemers zijn niet alleen afkomstig uit Zwolle, maar ook uit de regio rond Zwolle. In eerste instantie koos de gemeente Zwolle ervoor om Humanitas uit te sluiten bij het inkopen van inburgeringtrajecten en gaf de opdracht aan drie commerciële bureaus. Echter na een ingrijpen van de gemeenteraad in Zwolle is er tijdens de begrotingsbehandeling op 9 november 2007 alsnog 31.340 euro vrijgemaakt voor dit waardevolle project. Het bedrag werd met een overtuigende politieke meerderheid toegekend. Nu blijkt dat de provincie Overijssel heeft besloten om geen subsidie aan het project toe te kennen. Echter, niet op basis van de informatie van de subsidieaanvrager, maar op basis van een ingediend amendement.

De SP is van mening dat de taalondersteuning van Humanitas van groot belang is voor de deelnemers om na een inburgeringcursus de aangeleerde vaardigheden niet te verleren. Tot op heden zijn er na voltooiing van een inburgeringcursus namelijk weinig mogelijkheden om te oefenen in de Nederlandse taal. Hierdoor vallen de deelnemers makkelijk terug op de eigen taal. Wanneer de provincie Overijssel geen subsidie verleent betekent dit op de langere termijn wellicht het einde van dit goedlopende project.

Dit brengt onze fractie tot de volgende vragen:
1. Is de gedeputeerde met de SP van mening dat dit waardevolle project een uniek karakter heeft in het scala van inburgeringcursussen? Zo nee, waarom niet?

2. Is de gedeputeerde met de SP van mening dat dit project behouden moet worden in de provincie Overijssel? Zo nee, waarom niet?

3. Is de gedeputeerde met de SP van mening dat de provincie Overijssel zich moet baseren op de informatie ingediend door de subsidieaanvrager? Zo ja, wat heeft u doen besluiten om dat in dit geval niet te doen? Zo nee, waarom niet?

4. Is de gedeputeerde bereidt om, gezien de politieke meerderheid in de gemeenteraad van Zwolle, opnieuw te kijken naar de mogelijkheden om dit project te ondersteunen en/of het besluit te heroverwegen? Zo ja, aan welke mogelijkheden/heroverwegingen denkt u dan?

5. Realiseert de gedeputeerde zich welke gevolgen het niet verlenen van deze subsidie heeft voor het project en de deelnemers van dit project?

Wij verzoeken u om deze vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,

Namens de SP-fractie;
Eric J. Smeenk
Woordvoerder Zorg & Welzijn & Cultuur

U bent hier