h

Warmtenet

17 april 2008

Warmtenet

In de Statenvergadering van 16 april kwam ook het warmtenet aan de orde. De SP fractie had de volgende bijdrage:

Het Warmtebedrijf Hengelo i.o. wil de warmte die tot nu toe verloren gaat bij de
afvalverbrandingsinstallatie van Twence gaan gebruiken om de komende 20 jaar 5000 woningen en 400.000 m2 kantoorgebouwen van warmte te voorzien.
Het benutten van deze warmte betekent een zeer aanzienlijke bijdrage aan de reductie van CO2 uitstoot, enwel meer dan 25% van de huidige klimaatdoelstellingen van de provincie. Niet voor niets neemt het warmtenet dan ook een prominente plaats in in het Energiepact.

Echter vanwege de verwachte aanloopverliezen, mede als gevolg van onzekerheden in de ontwikkeling van de woningbouw als belangrijkste afzetgebied, heeft de gemeente Hengelo hiervoor ondersteuning aangevraagd bij de provincie.

Juist vanwege de aanzienlijke milieudoelstellingen en omdat private partijen vooralsnog onvoldoende belangstelling hebben getoond vanwege een te gering rendement, zijn ook wij van oordeel, dat hier een belangrijke taak voor de overheid is weggelegd.
Wij steunen dan ook het voorstel van GS om een bijdrage van 1.8 miljoen euro te leveren aan het Warmtebedrijf met als voorkeur een actieve deelname als aandeelhouder mede met het oog op toekomstige ontwikkelingen vanuit Twence op het gebied van het milieu.

Reden waarom wij ook van mening zijn, dat de Twentse gemeenten hun aandelen in Twence niet dienen te verkopen en hun rol als aandeelhouder actief dienen op te pakken, met andere woorden Twence blijft Twents.

U bent hier