h

Is er nog een weg terug?

5 juni 2008

Is er nog een weg terug?

Uit de Stentor.
Alle opties voor de herinrichting van de N340 liggen open. Dat antwoordde gedeputeerde Job Klaasen gistermiddag in de provinciale commissie Economie, Mobiliteit en Bestuur op vragen van diverse partijen.

"Met alle risico's van dien", stelde Klaasen. "Het kan zijn dat we terug komen op de honderd kilometer variant en op de wegencategorisering."

Met dat laatste doelde de gedeputeerde op het provinciale verkeers- en vervoersplan. In dit plan staat 'de functie' van iedere provinciale weg omschreven en voor de weg tussen Zwolle en Ommen is dat een honderd kilometer stroomweg.

Klaasen benadrukte dat de Provinciale Staten in 2003 (opnieuw) besloten hebben dat de Hessenweg een vierbaans honderd kilometerweg moet worden. "En dat is daarna keer op keer bevestigd", aldus Klaasen.

SP'er Willy Lourenssen vroeg zich af of er nog een weg terug was. Daarmee verwijzend naar de insprekers die, namens Witharen en de stichting Duurzaam door het Vechtdal, pleiten voor behoud van de huidige tachtig kilometer weg met oplossing van de knelpunten. "Als de noodzaak zo betwijfeld wordt, dan kunnen we ons ontzettend veel moeite en ellende besparen als we volstaan met het oplossen van de knelpunten. Dat is relatief goedkoop, kost weinig tijd en heeft veel draagvlak", zei Lourenssen. Zijn betoog kreeg een klein applaus vanaf de publieke tribune.

Meerdere andere Statenleden vroegen zich of er 'een gelijkwaardige beoordeling en afweging van de alternatieven' komt. In de richtlijnen voor de milieueffectrapportage N340 wordt dat wel zo gesteld, maar de partijen wilden dit graag bevestigd zien.

Gedeputeerde Klaasen stelde dat de Provinciale Staten uiteindelijk uit tussen de twee à zes varianten kan kiezen. "Er komt geen 'dit is de beste oplossing', maar Gedeputeerde Staten geeft wel een voorkeursvariant aan", aldus Klaasen, die nog 'veel onderzoek en discussie' verwacht.

De definitieve besluitvorming over de richtlijnen voor de milieueffectrapportage volgt in de Provinciale Statenvergadering van 25 juni.

U bent hier