h

Huiver bij Brabantse politiek is groot over verkoop van Essent

11 april 2009

Huiver bij Brabantse politiek is groot over verkoop van Essent

Bron: Brabants Dagblad
De kans bestaat nog dat de Brabantse politiek nee zegt tegen de verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE. Want ook binnen de coalitiepartijen VVD en PvdA is de huiver groot.

Dat bleek vrijdag toen een commissie uit Provinciale Staten voor het eerst in het openbaar debatteerde over 'misschien wel de belangrijkste beslissing' waar de provinciale politici tot in lengte van jaren voor staan.

PvdA-gedeputeerde Annemarie Moons en haar medebestuurders (van CDA en VVD) zijn fel vóór de verkoop van Essent, die op 1 juli rond moet zijn en grootaandeelhouder Brabant 2,2 miljard kan opleveren. Maar ze zullen alle zeilen moeten bijzetten om de Staten mee te krijgen. Op 24 april, zo is voorzien, moet die een oordeel vellen.

Dat zeker SP, GroenLinks en ChristenUnie/SGP dan tegen zullen stemmen is duidelijk. Even helder is dat de grootste partij CDA en D66 voorstander zijn. De vraag rest of VVD en PvdA het aandurven hun eigen gedeputeerden te trotseren.

Ook bij deze fracties zijn de bedenkingen nu nog stevig. "We worden geconfronteerd met slikken of stikken", aldus VVD-fractievoorzitter Mieke Geeraedts, die vreest dat de toekomstige consument het prijsgelag betaalt. Op grond van onderzoek door externe adviseurs die de Staten raadpleegden stelt zij, net als de SP, dat Moons bij de onderhandelingen slechts van de zijlijn heeft toegekeken. De gedeputeerde bestrijdt dat.

VVD en PvdA missen in de afspraken tussen Essent en RWE ook de juridisch onderbouwde verplichting tot meer duurzame energieproductie. Dat was voor de Staten destijds een eis om het verkoopproces in te gaan.

" Essent is voor de PvdA een heel moeilijk dossier", zei fractiewoordvoerder Piet Verrijt. Hij denkt dat verkoop gezien de internationale marktsituatie onvermijdelijk is. "Maar niet tot elke prijs."

U bent hier