h

NIEUWE KRAAK IS FAILLIET OV-CHIPKAART

26 januari 2011

NIEUWE KRAAK IS FAILLIET OV-CHIPKAART

Het verder opdringen van de OV-Chipkaart moet volgens SP-Kamerlid Farshad Bashir onmiddellijk worden gestopt na nieuwe problemen met de beveiliging van de kaart.

Vandaag werd duidelijk dat een gekraakte kaart na een week nog niet geblokkeerd wordt, ondanks de eerdere belofte dat fraude altijd binnen één dag wordt getraceerd. Bashir wil dat er onmiddellijk een nieuwe kaart komt met een betere beveiliging en dat er tot die tijd geen extra reizigers meer worden verplicht om een onveilige OV-Chipkaart aan te schaffen.

Onderzoekers hebben de afgelopen weken, met een simpel computerprogramma, meerdere OV-Chipkaarten gekraakt en er nieuw saldo op gezet. Voor 25 euro kan de benodigde apparatuur worden aangeschaft. De software zal naar verwachting snel gaan circuleren op het internet. Bashir: ‘Dat betekent dat een kwaadwillende reiziger voor een prikkie kan reizen in het hele openbaar vervoer met een minimale pakkans. De kans dat dit grootschalig gaat gebeuren is groot. De gevolgen zijn desastreus, want de schade die vervoersbedrijven leiden, kan al snel miljoenen euro’s per jaar bedragen. En die rekening zal de reiziger uiteindelijk betalen door hogere prijzen of slechter openbaar vervoer.

Volgens Bashir dreigt de OV-Chipkaart een nieuwe klap voor het openbaar vervoer te worden: ‘Dit kabinet sloopt het openbaar vervoer door enorme bezuinigingen en het verhogen van de prijzen. Deze tegenvaller kan er eenvoudigweg niet meer bij. Ik eis dan ook van de minister dat zij er persoonlijk voor gaat zorgen dat er onmiddellijk wordt overgestapt op een veiligere chip. Wij hebben hier als SP drie jaar geleden al toe opgeroepen, maar dat dringende advies is nooit opgevolgd. Als gevolg daarvan zijn er nu miljoenen onveilige chipkaarten in de omloop gebracht die allemaal weer moeten worden ingenomen. Totdat die veilige chip er eindelijk is, moet ze uiteraard in geen enkele vervoersregio meer toestemming geven om het papieren kaartje af te schaffen, want op die manier komen er alleen nog maar meer onveilige OV-Chipkaarten in de omloop.’

U bent hier