Draai CDA over megastallen: te weinig, te laat
Draai CDA over megastallen: te weinig, te laat
(Opinie van Frank Futselaar, geplaatst in de Stentor, editie Salland, zaterdag 19 februari 2011)
Opmerkelijk. Dat is wel het minste dat je kunt zeggen van het besluit van CDA en gedeputeerde Rietkerk om zich één maand voor de provinciale statenverkiezingen plotseling tegen de komst van megastallen te keren.
Natuurlijk is deze draai van de traditionele politieke spreekbuis van landbouworganisatie LTO verheugend. Al is het alleen maar voor de bewoners van Markelo die, na jaren van verzet, eindelijk gedaan hebben gekregen dat het geplande varkenscluster van de baan lijkt.
Maar een beetje wrang is het wel.
Sinds 2005 is het aantal megastallen in Overijssel meer dan verdubbeld, tot 29 stuks. De opeenvolgende coalities van VVD, PvdA en CDA, waarbij die laatste partij op dit onderwerp dominant was, hebben de komst nooit een strobreed in de weg willen leggen. Hoewel de discussie over megastallen al jaren speelt, ook in onze provincie, en ondanks een groot burgerinitiatief tegen megastallen, onwillige gemeenten en groeiende maatschappelijke onrust bleef de deur wagenwijd open voor veefabrieken. Terwijl provincies als Groningen en Noord-Holland wél overgingen tot een verbod op megastallen.
Opmerkelijk is dat het CDA nu stelt megastallen van buiten Overijssel te willen weren, terwijl de CDA-bestuurders in 2008 nog beweerden dat dit onmogelijk was.
Kennelijk zijn de eerdere bezwaren verdwenen “met de kennis van nu”, om maar eens een CDA-cliché te gebruiken. Het lijkt mij overigens sterk dat het omwonenden van megastallen, die te maken hebben met alle gezondheidsoverlast en landschapsontsiering die daarbij komt kijken, werkelijk veel kan schelen of de eigenaar uit Brabant of uit de buurt komt. Als wij het ontstaan van megastallen onwenselijk vinden -en gelukkig vinden de meeste mensen dat inmiddels- dan moeten we ze allemaal tegengaan, of de ondernemers nu uit de regio komen of niet.
En onwenselijk zijn ze. Megastallen zijn niet alleen dieronvriendelijk: ze bedreigen de volksgezondheid door fijnstof en gevaar voor ziekten, ze verpesten het cultuurlandschap, ze doen het maatschappelijk draagvlak voor andere, traditionele familiebedrijven verdwijnen en de mestoverschotten zorgen voor grote milieuproblemen.
Juist in het Overijsselse landschap, waar prachtige natuur, stedelijke bebouwing en familiebedrijven elkaar in hoog tempo afwisselen zorgt industriële landbouw voor een enorme disbalans met alle schade aan mens, dier en natuur die daarbij komt. Om nog maar te zwijgen van alle kosten die zijn gemaakt en nog worden gemaakt voor het inrichten van landbouwontwikkelingsgebieden en het aanpassen van landbouwwegen aan het toegenomen vrachtverkeer.
Overijssel betaalt een zware prijs voor de late bekering van het CDA. Maar beter ten halve gekeerd...
- Zie ook:
- Opinie