h

Rapport reconstructie toont noodzaak andere koers landelijk gebied

7 april 2011

Rapport reconstructie toont noodzaak andere koers landelijk gebied

De fractie van de SP in de Provinciale Staten stelt dat het vandaag verschenen rapport over de evaluatie van de reconstructie in Overijssel moet leiden tot wijzigingen in het Provinciaal beleid. Een nieuw college zou hier volgens de SP mee aan de slag moeten.

ffklllFractievoorzitter Frank Futselaar: “Het rapport is in veel opzichten behoorlijk kritisch over het het gevoerde beleid. Natuurdoelen dreigen niet te worden gehaald en van veel provinciale maatregelen is het onduidelijk wat het effect is. De Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) roepen grote maatschappelijke weerstand op en stellen plaatselijke overheden voor grote problemen. Burgers zijn pas in een laat stadium betrokken bij de grote wijzigingen in hun leefomgeving.”

De SP pleit ervoor om het rapport te gebruiken om een koerswijziging voor het landelijk gebied door te voeren. Futselaar: “Niet eenzijdig inzetten op versterking en vergroting van de intensieve landbouw, zoals tot nu toe is gebeurd, maar juist op duurzame en veelzijdige alternatieven. Geen megastallen, minder en kleinere LOG’s. Laat de provincie zich beperken tot het realiseren van natuur en water in het landelijk gebied. Daar kan nog veel meer gebeuren. En bovenal, laten we voortaan burgers betrekken aan het begin van het proces, en niet pas aan het eind als overheden onder elkaar alles al afgesproken hebben.”

Futselaar vindt ten slotte dat het oorspronkelijke doel van de reconstructie, het voorkomen van nieuwe uitbraken van dierziekten, wel erg op de achtergrond is geraakt. “Massale concentratie van dieren is niet de oplossing. Als we uitbraak van dierziekten willen voorkomen, zullen we toe moeten naar een andere landbouw”.

U bent hier