h

Grote wachtlijst, gebrek aan daadkracht

14 juli 2011

Grote wachtlijst, gebrek aan daadkracht

Bij Jarabee is de wachtlijst opgelopen naar 205 jongeren, 130 jongeren wachten nu al langer dan 9 weken op hulp. De provincie zal pas eind september kijken of er nieuwe trajecten worden ingekocht, en ondanks dat Jarabee zorg heeft verleend door de eigen reserves te gebruiken zijn de wachtlijsten opgelopen. De SP is van mening dat de Provincie teveel stuurt op efficiëntie en daarbij voorbij gaat aan de werkelijkheid. Het rijk is gestopt met het wegwerken van de wachtlijsten door de geldkraan dicht te draaien, de SP wil niet accepteren dat we daarom maar mensen in de kou moeten laten staan.

gvdvklllSP-Statenlid Gezina van der Ven: “Wachtlijsten zijn al jarenlang een groot probleem voor mensen die zorg nodig hebben. In de afgelopen jaren hebben wij meerdere keren aandacht gevraagd voor het probleem, er werd echter steeds gezegd dat Overijssel het heel goed doet en voorloopt op de rest van Nederland. De signalen die we deze week uit de krant moeten
vernemen, onder andere over de situatie bij Jarabee, laten helaas toch een ander beeld zien.
De provincie heeft nog steeds een zorgplicht en dus moet de ontstane situatie snel opgelost worden.”

De SP heeft de volgende vragen aan het college van GS gesteld;

1. Was het college van GS op de hoogte van dit probleem? Zo ja, waarom is PS niet op de hoogte gebracht?

2. Wat gaat het college van GS ondernemen om de wachtlijst weg te werken?

3. Zijn er gesprekken geweest met Jarabee? Zo ja, wat is daar uitgekomen? Zo nee, hoe denkt GS dit op te lossen zonder overleg?

4. Is het college van GS, net als de SP, van mening dat de zorg boven efficiëntie gaat? En als het proces efficiënter moet dat niet ten koste van de zorgvraag mag gaan?

5. Zijn de problemen bij Jarabee een incident op zich of zijn er meer van zulke gevallen?

6. Hoe lang zijn de wachtlijsten op dit moment? En zijn er verschillen tussen Twente en West-Overijssel? Zo ja, wat is de reden van de verschillen?

7. Is het college van GS bereid om eventueel extra middelen in te zetten om dit dringende probleem aan te pakken? Zo nee, waarom niet?

U bent hier