h

Uitvoering reconstructie landelijk gebied dendert voort ondanks kritiek en noodzaak nieuwe kaders

15 juli 2011

Uitvoering reconstructie landelijk gebied dendert voort ondanks kritiek en noodzaak nieuwe kaders

Na uitbraken van MKZ, varkenspest in de veehouderij drong de vraag zich steeds meer op of we nog op de goede weg zijn met het landbouwbeleid. In het landelijke gebied vinden al jaren twee met elkaar strijdige zaken plaats: Vestiging van steeds meer niet agrarisch gebonden burgers enerzijds en steeds grootschaligere intensieve veehouderijen anderzijds.

Dit leidde in 2002 tot de zogenaamde Reconstructiewet en in 2004 tot een Reconstructieplan voor Salland-Twente. Eind vorig jaar gaven de Provinciale Staten van Overijssel opdracht aan een tijdelijke commissie om het Reconstructiebeleid op haar kwalitatieve aspecten te evalueren. Het resultaat was een rapport dat dit voorjaar verscheen en in de statenvergadering van juli werd besproken en beoordeeld. Er zijn een aantal vragen aan het College voorgelegd en er is besloten tot het houden van een breed kaderstellend debat in het voorjaar van 2012.
De resultaten van dit debat zullen de nieuwe richtlijnen voor het te voeren reconstructiebeleid vormen.

Naast de geslaagde aspecten van het reconstructiebeleid komt in het rapport naar voren dat het draagvlak onder zowel bevolking als agrariërs voor landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s) en grootschalige bedrijven voor intensieve veehouderij de afgelopen jaren sterk is afgenomen.
Het rapport besluit met een aantal waardevolle aanbevelingen.

sgklllSP woordvoerder voor water, natuur en milieu, Sybren Gerlofsma, vond de tijd tot de resultaten van het voorgenomen debat te lang en wilde de praktijk van het reconstructiebeleid tot het debat behoeden voor onomkeerbare besluiten en maatregelen.
De twee moties, die met het oog hierop werden ingediend, haalden het helaas niet, door de starre houding van de rechts liberale coalitie. “Het CDA wil de agrarische ondernemer koste wat kost geen strobreed in de weg leggen en de VVD is van mening dat overal in de samenleving de economie op de eerste plaats komt. De kleine christelijke partijen, bekend om hun ethische nuance en mededogen, zijn door de coalitie niet alleen in de boot genomen, maar gezien hun opstelling kennelijk ook bij de poot genomen”, aldus Sybren Gerlofsma.

U bent hier