h

Groot protest tegen sluiting sociale werkplaats Top-Craft

1 november 2011

Groot protest tegen sluiting sociale werkplaats Top-Craft

Dinsdagavond hebben honderden werknemers van de sociale werkplaats Top-Craft in Oldenzaal geprotesteerd tegen de sluiting van de werkplaats. Top-Craft zorgt voor beschutte werkplekken voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische handicap. De gemeenten Oldenzaal, Dinkelland en Losser hebben nu echter besloten om de werkplaats te sluiten. Het is onduidelijk wat er met de 700 werknemers gaat gebeuren.
ffdemonstratieTC

De gemeenten zeggen dat zij de sociale werkplaats moeten sluiten vanwege de forse bezuinigingen door het Kabinet. Als de plannen van het Kabinet doorgaan worden er 60.000 werkplekken in de sociale werkplaats geschrapt en krijgen mensen met een arbeidsbeperking minder salaris. Ook moeten meer mensen met een arbeidsbeperking bij reguliere werkgevers aan de slag. De praktijk wijst echter uit dat werkgevers nauwelijks mensen met een beperking in dienst nemen. Oldenzaal, Dinkelland en Losser geven werkgarantie aan de werknemers van de sociale werkplaats, maar zij kunnen straks wel onder het wettelijk minimumloon moeten gaan werken.

SP-woordvoerder Rob Mollink: 'Deze plannen zorgen voor meer armoede, uitsluiting en veel onzekerheid. Deze 700 hardwerkende Nederlanders worden van de één op de andere dag op straat gezet zonder te weten waar ze aan toe zijn. Dat is echt funest, deze werknemers hebben juist zekerheid, rust en perspectief nodig. Bovendien zorgt werken onder het minimumloon voor verdringing op de arbeidsmarkt en zet het de CAO's onder druk. We maken van gewaardeerde volwaardige werknemers, derderangs arbeidskrachten. Dat is een schandaal!'

De SP voert al geruime tijd campagne tegen de forse bezuinigingen op mensen met een beperking. Meer informatie hierover is te vinden op de website: www.armoedewerktniet.nl
Op 10 december organiseert de SP samen met de PvdA, de Abvakabo, de Bijstandsbond, Landelijke Cliëntenraad, Platform Verontruste Ouders, Walk of Shame, Rekening Retour, Terug naar de Bossen en anderen de manifestatie ‘Armoede werkt niet’.

U bent hier