h

Stadskantoor Deventer onder toezicht!

7 maart 2012

Stadskantoor Deventer onder toezicht!

De fractie van de SP in de Provinciale Staten vindt dat de plannen van de gemeente Deventer om een nieuw stadskantoor te bouwen aanleiding moet zijn om het financieel toezicht aan te scherpen door de provincie actief mee te laten kijken.

Het college van B&W in Deventer is van plan over te gaan tot de bouw van een nieuw Stadskantoor, ondanks het feit dat de gemeente, zoals zoveel gemeenten, financieel in zwaar weer zit. Het Stadskantoor, dat rond de 60 miljoen moet gaan kosten, zou oorspronkelijk worden gefinancierd via een riskante constructie met zogenaamde renteswap. Deze constructie is gelukkig door de raad van Deventer unaniem afgewezen. Het college wil nu echter als alternatief overgaan op een lening van de Bank Nederlandse Gemeenten, de enige bank die zo’n lening aandurft, ondanks het feit dat dit tegen het eigen treasurystatuut van de gemeente is.

ffklll De SP heeft in de Statenvergadering mondeling aan gedeputeerde Kok gevraagd welke actie hij gaat ondernemen om te voorkomen dat Deventer onverantwoorde financiële risico’s neemt. Fractievoorzitter Frank Futselaar: “In een tijd dat steeds meer gemeenten in financiële problemen komen vinden wij het hoogst merkwaardig dat Deventer allerlei constructies lijkt te zoeken om toch maar een duur stadskantoor te kunnen bouwen. Als toezichthouder zou de provincie zich goed moeten verdiepen in de risico’s en de gemeente terugfluiten als die te hoog zijn.”

Op 6 december vorig jaar heeft u als financieel toezichthouder van de gemeenten aan de gemeente Deventer een brief gestuurd over de begroting 2012 van deze stad. Hierin wijst u onder andere op de hoge ambities van de gemeenten en waarschuwt u voor het feit dat Deventer qua grondexploitaties niet aan de eigen normen van weerstandsvermogen voldoet.

Dat brengt de SP tot de volgende vragen:
Wanneer u in uw brief spreekt over hoge ambities, bedoelt u dan ook specifiek de ambities rond het nieuw te bouwen stadskantoor?
Is het naar uw mening verstandig voor een gemeente in de financiële positie van Deventer om nieuwe langjarige financiële verplichtingen aan te gaan op deze manier?
Wat is uw mening over het feit dat Deventer voor het aangaan van de lening lijkt af te wijken van het eigen interne treasurystatuut.
Zijn de ontwikkelingen in Deventer rond het Stadskantoor voor u aanleiding om een actievere rol op te pakken als financieel toezichthouder, hetzij door verdere communicatie met het gemeentebestuur, hetzij door verscherpt toezicht?

U bent hier