h

nieuws uit Ov: SP Zwolle - Indische Buurt tevreden, maar tochtig

25 april 2012

nieuws uit Ov: SP Zwolle - Indische Buurt tevreden, maar tochtig

Uit onderzoek van de SP in de Indische Buurt blijkt dat de huurwoningen kozijnen en gevels hebben die tochtig zijn en bewoners met vocht en kou te maken hebben. Ook heeft een aantal bewoners asbest op zolder. In maart deed de SP huis-aan-huis onderzoek bij woningen van SWZ en Openbaar Belang in de Billitonstraat, Sumatrastraat en de Madurastraat. Het rapport hierover is deze week afgerond. Daaruit blijkt dat de bewoners over het algemeen tevreden zijn, maar dat enkele belangrijke punten verbeterd kunnen worden.

tsklllSP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Een groot pijnpunt is de renovatie die heeft plaatsgevonden bij de huurwoningen van SWZ. Die renovatie is veel beperkter uitgevoerd dan aanvankelijk toegezegd. Zo zijn onder andere de aluminium kozijnen in de gevels niet vervangen. Deze constructies zijn tochtig, vochtig, lekken en trekken kou aan. Daarnaast heeft SWZ het asbest op zolder afgedekt, zodat dit geen gevaar zou opleveren voor de huurders. Gevolg van die maatregel is wel dat de huurders de helft van hun zolder niet kunnen gebruiken.’

Het rapport meldt verder dat over de versoberde renovatie slecht is gecommuniceerd door SWZ. Dat voedt de onzekerheid die er bij de bewoners heerst over de toekomst van hun woningen. Siderius: ‘Saillant detail uit het rapport is dat bij de dezelfde type woningen van Openbaar Belang geen gemeenschappelijke klachten naar voren kwamen.’

Bij andere type woningen van Openbaar Belang in deze wijk trekken de ramen en deuren van de huizen krom of zijn scheef, waardoor ze enorm tochten. Naast het feit dat dit zorgt voor een onaangenaam leefklimaat, levert dit hoge stookkosten op. Siderius: ‘Openbaar Belang heeft ondertussen het bedrijf Isotechniek ingeschakeld. De SP gaat ervan uit dat dit bedrijf deze klachten ook zal onderkennen en dat Openbaar Belang de conclusies overneemt en de problemen aanpakt.’

In Dieze-Oost waren de bewoners ronduit negatief over SWZ. In de Indische Buurt is dit beeld veel genuanceerder. Er zijn bewoners met slechte ervaringen, maar ook veel die wel positief zijn over SWZ. Woningbouwvereniging Openbaar Belang wordt door de meeste bewoners als goed beoordeeld.

U bent hier