h

SP is tegen mini-autoweg tussen Kampen-Kampen Zuid

11 juli 2012

SP is tegen mini-autoweg tussen Kampen-Kampen Zuid

 
De asfaltcoalitie in Provinciale Staten heeft opnieuw een 'signaal' afgegeven aan het rijk. Een signaal van €4,4 miljoen welteverstaan. Ze geven dit bedrag uit aan het realiseren van een 2x2 baans 100km/uur weg op de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid. Een stukje van 3 km. De coalitie betaalt hiermee opnieuw mee aan het extra opwaarderen van een rijksweg want de minister wilde alleen betalen voor een wat minder grote verbouwing van dit stuk. Door de meerkosten te betalen hopen ze dat de minister inziet hoe graag ze de snelweg willen en dan wel mee gaat werken aan het maken van een snelweg op het hele traject op de N50.

Het is niet de eerste keer dat de coalitie een paar miljoen uitgeeft aan zo'n signaal naar het rijk. We hebben dat bijvoorbeeld ook gezien toen ze voor €4,5 miljoen extra voorzieningen troffen aan het Combiplan Nijverdal. Voorzieningen die waren bedoeld om de tunnel en 2 viaducten geschikt te maken voor 2x2 rijstroken waar echter de komende vijftien jaar geen prioriteit aan gegeven zal worden door het rijk. Ook hiermee wilde de coalitie het 'signaal' afgeven om te laten zien hoe graag zij die snelweg willen.
 
Weer gaat de provincie dus voor rijkstaken betalen omdat het rijk niet wil wat de coalitie wil. De SP vraagt zich af hoeveel miljoenen de coalitiepartijen nog aan deze signalen gaan besteden. Waarom sturen ze niet gewoon een brief, een sms of gaan ze gewoon eens langs bij de minister? De SP vindt deze miljoenenkostende signalen geldverspilling want die komen blijkbaar niet aan en niet over.
 
Volgens de SP is de 2x2 100km/uur variant nu niet nodig. Volgens de ramingen zou er op z'n vroegst in 2030 pas sprake kunnen zijn van een capaciteitstekort. Intussen zal door de opwaardering van dit wegvak de verkeersdruk op ander wegvakken alleen maar toenemen. Dan toch opwaarderen terwijl al duidelijk is dat de minister tot die tijd niets aan de weg wil doen, vindt de SP wel heel erg de kop in het zand steken.

U bent hier