h

Follow the Leader

21 augustus 2012

Follow the Leader

sggroep
SP-statenlid Sybren Gerlofsma was vanochtend in Wesepe op bezoek bij Biomassalland om te praten over het Leaderprogramma in Overijssel en in Salland. Biomassalland is een project waarin de haalbaarheid wordt onderzocht van lokale verbrandingsketels die draaien op energiehout uit Sallands bos en landschap en vervolgens een keten van biomassa in Salland wordt opgezet.

Het project is een van de vele projecten die de afgelopen jaren een bijdrage heeft gekregen van Leader Salland. Aan tafel zaten Gerard Willemsen, initiatiefnemer van Biomassalland, Wim Odé, lid van de Plaatselijke Groep en bestuurslid Recreatie Deventer Buiten en Mireille Groot Koerkamp, coördinator Leader Salland.

Leader is een Europees programma bedoeld voor plattelandsgebieden die zelf aan de slag willen met hun gebied. Het programma wordt via de provincie uitgevoerd maar in elk Leadergebied schrijft de plaatselijke groep zelf een ontwikkelingsstrategie en gaat daar vervolgens mee aan de slag. In de provincie Overijssel zijn er zes Leadergebieden. De ontwikkelingsstrategie in Salland richt zich op leefbaarheid, versterking van de economie, innovatie en samenwerking. Dan gaat het bijvoorbeeld over projecten als de sporthal in Luttenberg, boerderijwinkel 't Evenbelt, de Aardehuizen in Olst en dus Biomassalland.

sgleader

"Met Leader hebben we in Salland veel initiatieven kunnen steunen en mee helpen ontwikkelen. Maar Leader is meer dan de projecten alleen, het is echt een methode, een manier van werken die gericht is op het ontwikkelen van initiatieven van onderop tot breed gedragen, innovatieve projecten. Er zijn ook veel samenwerkingen en netwerken ontstaan de afgelopen jaren waar vervolgens weer nieuwe initiatieven uit voortkomen", zegt Mireille Groot Koerkamp, Leader-coördinator. Het werken van onderop, dus op basis van een initiatief uit de lokale samenleving, blijkt vaak doorslaggevend voor het succes van een project. Er is dan namelijk draagvlak om het project in stand te houden en tot een succes te maken. "Ook gaan verschillende sectoren steeds meer met elkaar samenwerken, zoals landbouw en recreatie bijvoorbeeld", aldus Wim Odé. Leader is eigenlijk een soort proeftuin voor innovatie waarin op een kleine schaal oplossingen worden bedacht voor grote problemen.

Het project Biomassalland is precies zo'n project. Het combineert landschapsonderhoud met duurzame energie op een regionale schaal en maakt zo praktische, korte ketens. Afval van onderhoud aan natuur, bos en landschap wordt verzameld, versnipperd, opgeslagen en geleverd aan agrarische bedrijven maar bijvoorbeeld straks ook aan zwembaden, kantoren en kleine woonwijken. Geïnteresseerden kunnen laten doorrekenen of het interessant is voor hen en welke houtkachel nodig is. Deze warmteproductie is vrijwel CO2-neutraal en maakt dat bos- en natuuronderhoud ook wat oplevert en niet alleen maar wat kost. Een regionaal opgezet project met een oplossing voor een mondiaal probleem.

Sybren Gerlofsma: "Goed om te horen wat Leader inhoudt en wat er hier in Salland mee wordt gerealiseerd. Het kunnen steunen van initiatieven van onderop blijkt van grote waarde voor het platteland en zijn bewoners. Dat steunen gebeurt dus niet alleen met geld maar ook met kennis en contacten vanuit de Plaatselijke Groep." In november organiseren de zes Leadergebieden in Overijssel een excursie voor statenleden. Eind november spreekt de statencommissie Landelijk gebied op verzoek van de SP over de toekomst van Leader en de Leadermethode in Overijssel.

U bent hier