h

Boer verdient een eerlijke boterham!

19 september 2012

Boer verdient een eerlijke boterham!

fototwenterand

Bij het kaderstellend debat over het landelijk gebied in de Provinciale Staten van Overijssel heeft SP heeft een voorstel voor een gezond platteland voorgelegd aan de andere partijen. In de afgelopen vijftig jaar heeft de komst en de ontwikkeling van de intensieve veehouderij, met alle maatschappelijke nadelen die daarmee gepaard gaan, voor veel onrust onder echte boeren en niet-agrarische bewoners van het platteland gezorgd.

Voor de grondgebonden boeren wordt de komst van de niet grondgebonden intensieve veehouderij als oneerlijke concurrentie beschouwd en de onrust voor de bewoners bestaat vooral uit een bedreiging van de gezondheid en leefgenot. Het voorstel van de SP is bedoeld om de het lastiger te maken om een intensief veehouderijbedrijf uit breiden of te vestigen zodat er minder onrust is en er een eerlijke prijs voor een eerlijk dier wordt gekregen, daarnaast zal ook het gevaar op grote gezondheidsproblemen afnemen.

Het voorstel om de grootte van het boerenbedrijf af te laten hangen van de huiskavel heeft geen meerderheid gekregen met als gevolg dat de intensieve veehouderij vrij spel lijkt te houden en de onrust niet wordt aangepakt. Een ander voorstel van de SP ging over het terugdringen van het antibiotica gebruik, een wens van iedereen, behalve de calculerende ondernemer. De SP wil graag iets meer dan 1% van het totale budget voor het landelijk gebied gebruiken voor nieuwe ontwikkeling ter vervanging van antibiotica. Er is echter besloten dat het geld harder nodig is voor verkaveling van gronden mede om asfalt aan te kunnen leggen. De asfaltcoaltie doet haar naam eer aan.

sgklllSP-Statenlid Sybren Gerlofsma: “Vleesvarkens hebben - voor zover mij bekend - geen wijsgerige inslag. Toch is er anno 2012 voor deze dieren op de vraag “waartoe ben ik op aarde?” uit de katholieke catechismus slechts het volgende antwoord mogelijk: “Om verstoken van afleiding, buitenlucht en daglicht zo snel mogelijk klaar gemaakt te worden voor de slacht.” Het welzijn van dieren in deze sector laat nog veel te wensen over.” De SP wil intensieve veehouderij beperken door de omvang van de bedrijven te koppelen aan de huiskavel: op deze manier wordt grondgebonden landbouw gestimuleerd en worden megastallen tegengegaan."

U bent hier