h

niet op voorhand buslijnen in het buitengebied schrappen!

20 januari 2013

niet op voorhand buslijnen in het buitengebied schrappen!

mbklll
SP-Statenlid Marianne Breedijk: “Een provinciebestuur dat een half miljard in asfalt steekt, kan ook wel wat extra geld inzetten om het openbaar vervoer op peil te houden. Deze buslijnen zijn nodig om ons landelijk gebied leefbaar en economisch aantrekkelijk te houden. De SP zal zich verzetten tegen het isoleren van dorpen en buurtschappen alleen omdat die buiten het zogenaamde kernnet liggen.”

De bijdrage van het Rijk voor het openbaar vervoer in Overijssel neemt af en gaat waarschijnlijk nog verder afnemen. Hierdoor komt de provincie voor een principiële keuze te staan: gaan we het budget aanpassen aan het aanbod of gaan we het aanbod aanpassen aan het budget? Provinciale Staten bespreken woensdag 23 januari een voorstel dat daar echter nog geen uitspraak over doet. Er wordt alleen voorgesteld om drie scenario’s uit te werken: bezuinigen op het aanbod, verhogen van de opbrengsten en/of verhogen van de structurele bijdrage van de provincie.

De angel zit hem er echter in dat het stuk wel nu al voorstelt dat de provincie zich voortaan focust op het kernnet van openbaar vervoer omdat dat de hoogste kostendekkendheid heeft. Het kernnet bestaat uit een aantal langere, doorgaande trein- en buslijnen zoals Enschede - Deventer en Zwolle - Enschede. Gevolg van die focus is, dat het bezuinigingsscenario zich ook vooral zal richten op het buitengebied en dat daar dus lijnen zullen verdwijnen. De SP is het niet eens met deze focus op het kernnet. Het aanvullend net levert namelijk reizigers aan het kernnet en als je daar dus in gaat snijden, beperk je het reizigerspotentieel aanzienlijk. Het ontbreken van vooral natransport na een trein- of busreis is voor veel reizigers vaak reden om dan de hele reis maar met de auto te maken (als ze die keus überhaupt hebben). Afgezien hiervan zorgt het schrappen in het aanvullend net er ook voor dat meer gebieden verstoken raken van openbaar vervoer, de mensen daar in hun bewegingen worden beperkt en het er bovendien onaantrekkelijk wordt voor vestiging van mensen en bedrijven. Zeker in krimpgebieden is dat dus geen slimme zet.

De SP wil daarom die keuze voor het kernnet niet maken en zeker niet nu al op voorhand. Ze wil graag dat er voor het gehele net wordt gekeken wat de scenario’s zijn bij bezuinigen, opbrengst verhogen en/of budget verhogen. De SP zal daarvoor komende woensdag voorstellen indienen zodat de scenario’s niet op voorhand alleen gericht zijn op het aanvullend net en Provinciale Staten eind dit jaar een volledige afweging kunnen maken tussen die scenario’s.

U bent hier