h

vragen over sociale veiligheid in openbaar vervoer

19 februari 2013

vragen over sociale veiligheid in openbaar vervoer

blzw
De provinciale fractie van de SP heeft schriftelijke vragen gesteld over de sociale veiligheid in het openbaar vervoer. Aanleiding is de overval op een buschauffeur in Zwolle afgelopen zondag, de derde op die lijn in korte tijd. De chauffeurs voelen zich steeds onveiliger en vragen Syntus om meer maatregelen te nemen om de veiligheid te vergroten. Zo willen ze graag meer toezichthouders en minder geld in de bus. Ook landelijk vraagt FNV aandacht voor de onveiligheid in het openbaar vervoer omdat zij merken dat daar steeds vaker op bezuinigd wordt bij vervoerders en overheden.

mbklllSP-woordvoerder Marianne Breedijk: "De chauffeurs maken zich terecht zorgen over de veiligheid en vragen Syntus daarom om maatregelen. De provincie is echter de opdrachtgever van Syntus dus ik wil daarom heel graag weten wat er in die opdracht aan Syntus hierover is vastgelegd. Is er bijvoorbeeld een minimumniveau aan toezicht en preventie afgesproken en wordt dat nageleefd? Als blijkt dat het niveau aan toezicht nu te laag is, moeten partijen met elkaar in gesprek over hoe dat omhoog kan".

De SP wil verder graag weten hoeveel toezichthouders er nu zijn voor Midden-Overijssel, of het aantal incidenten in dit gebied is toegenomen en of de provincie bereid is om mee te werken aan een convenant tussen vervoerders, gemeente en provincie over de sociale veiligheid in bus en trein.

U bent hier