h

windmolen draait op krokodillentranen

6 maart 2013

windmolen draait op krokodillentranen

Ooit hebben de Staten vastgelegd dat er veel energie opgewekt moet worden door middel van windmolens. De SP deelt die mening maar heeft destijds wel aangegeven dat de logische plek voor de grote industriële windmolens het industrieterrein is: daar is de vraag naar energie het grootst en de overlast het kleinst. Deze lijn is destijds niet gevolgd en daarom is er veel onrust over steeds grotere molens in het platteland vlakbij woningen. Een weloverwogen keuze destijds van de toenmalige coalitie aangevuld door de huidige coalitie.

Nu die weloverwogen keuze concreet ergens uitgevoerd wordt, ontstaat opeens het inzicht dat de impact op de omgeving heel groot is en worden er krokodillentranen gelaten door de politieke partijen die dit juist mogelijk hebben gemaakt. Krokodillentranen omdat ze desondanks gewoon doorgaan op de ingeslagen weg.

Sybren Gerlofsma: 'Wat tien jaar geleden als kansrijk zoekgebied werd aangemerkt, blijkt nu niet meer zo kansrijk. Hieraan voorbijgaan is vasthouden aan het verleden terwijl we duurzame energie voor de toekomst nodig hebben. Het opwekken van windenergie is en blijft een belangrijke methode voor het opwekken van duurzame energie. Echter, als de windmolens op land staan, in de buurt van bewoning, dan moet er voldoende draagvlak voor zijn en moeten de bewoners zelf de baten ervan ondervinden; het mooiste is als de bewoners zelf tot een plan komen.'

Duidelijk is dat de normen die ooit gesteld zijn over minimale afstand en maximaal geluid achterhaald zijn. Zolang die normen niet opnieuw gesteld worden is het onverantwoordelijk door te gaan. Juist GS vindt het nu wel verantwoordelijk om door te gaan en hopen dat de MER oplossing biedt. Een besluit dat vooral uit angst genomen wordt, angst dat de rijksoverheid anders nog meer molens gaat plaatsen.

De SP is voorstander van een snelle groei van het windvermogen op het Nederlands deel van de Noordzee. Daar is letterlijk nog een zee van ruimte, al zijn er nog de nodige technische problemen te overwinnen eer de kostprijs concurreert met die van fossiele stroom. Op land zien wij minder ruimte. Nederland is dichtbevolkt en het is lastig om locaties te vinden die geen overlast veroorzaken voor omwonenden.

U bent hier