h

veiligheid voor doorstroming

23 april 2014

veiligheid voor doorstroming

De SP heeft grote steun gekregen om bij het project rond de N340 een groter deel van het budget te bestemmen voor maatregelen op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en doorstroming langs de N377 en de N340. Daartoe is een deel van de geplande verdubbeling van de N340 uit het verbeterpakket gehaald.

SP-Statenlid Marianne Breedijk: “Wij vinden het van belang dat maatregelen worden geprioriteerd op hun bijdrage aan veiligheid, leefbaarheid en doorstroming, in die volgorde. In het voorstel zou alsnog een groot deel van het budget besteed worden aan het verbeteren van de doorstroming. Het verhogen van de capaciteit bij de aansluiting met de A28 is wel nuttig maar met name op het meest oostelijke deel, tussen Ankummerdijk en Koesteeg, vinden we het een bovenmaatse oplossing. Bovendien slokt het bij elkaar zo’n groot deel van het beschikbare budget op dat er geen geld zou zijn voor andere maatregelen op de rest van de N340 maar vooral ook op de N377 die er nu - behalve de tunnel in Balkbrug - heel bekaaid af komt.

Het schrappen van dat deel van de geplande verdubbeling bespaart 5 miljoen euro. Met deze 5 miljoen ontstaat er dus meer ruimte om veiligheidsmaatregelen op de N340 en de N377 tegen elkaar af te wegen en uit te kunnen uitvoeren. Maatregelen die door het gebied misschien wel als belangrijker worden aangemerkt dan deze 2x2-baansuitvoering en die een grotere bijdrage leveren aan veiligheid.

Daarnaast heeft de SP een voorstel gedaan om de volgorde van de aspecten Veiligheid, Leefbaarheid en Doorstroming tot uitdrukking te laten komen in de prioriteitsvolgorde van de maatregelen die straks door het gebied naar voren kunnen worden gebracht.

SP-Statenlid Marianne Breedijk: “We vinden het van belang dat in het voorstel vastligt dat de volgorde van Veiligheid, Leefbaarheid en Doorstroming volgens provinciale staten niet toevallig is maar een afnemende mate van gewicht aangeeft. Dat willen we graag verwerkt zien in de wijze van prioritering. Maatregelen die een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de veiligheid of aan meerdere aspecten bijdragen, hebben zo meer kans op realisatie.”

U bent hier