h

Laat de goederentrein varen!

28 mei 2014

Laat de goederentrein varen!

Afgelopen zaterdag was een een protestactie in Goor tegen de komst van goederentreinen over de twente-kanaallijn. Het protest sond niet alleen in het teken van NEE maar er werd juist veel aandacht gevraagd voor een nieuwe spoorlijn*, niet door steden en dorpen maar door het groene landschap.

De SP spreekt zich niet uit vóór een nieuwe noordtak. En ook niet voor een van de andere alternatieven. Zo’n noordtak betekent immers een nieuwe doorsnijding van het landschap en raakt daarmee ook veel mensen in hun woongenot. De noordtak moet wel op gelijke wijze en op dezelfde aspecten onderzocht worden zodat een goede en onderbouwde afweging straks mogelijk is. 

* onlangs is er een quickscan uitgevoerd naar de haalbaarheid van een nieuw tracé van Zevenaar naar Oldenzaal ten behoeve van het goederenvervoer over spoor. Aanleiding hiervoor is de voorziene uitbreiding van het aantal goederentreinen als gevolg van autonome groei en van het programma hoogfrequent spoor dat moet zorgen voor meer openbaar vervoer in de Randstad. In de studies tot nu toe moeten die treinen over bestaand spoor gaan rijden, dwars door steden en dorpen en gaan daarmee voor meer overlast en meer risico’s voor omwoners zorgen.

Alle varianten die op dit moment door het ministerie worden onderzocht, gaan over bestaand spoor. Vanuit het oogpunt van veiligheid, leefbaarheid en doorstroming is ooit ook de aanleg van een nieuw spoor bekeken en te duur bevonden en daarom niet verder onderzocht. De quickscan laat nu echter zien dat de kosten aanzienlijk lager kunnen zijn dan ooit begroot waardoor deze variant wel degelijk een reëel alternatief zou kunnen zijn. Omdat het hier heel veel mensen en hun veiligheid en woongenot aangaat, is het van belang dat alle alternatieven, zowel over bestaand als over nieuw spoor, op dezelfde manier worden onderzocht, zodat er een goede afweging plaats kan vinden. 

U bent hier