h

SP in de bres voor de nationale parken

10 september 2014

SP in de bres voor de nationale parken

Het voorstel van het College om de structurele financiering van de organisatie van de nationale parken te beëindigen kan zeker niet rekenen op de steun van de SP.

Fractievoorzitter Frank Futselaar:
"Afgelopen weken was ik enigszins in vertwijfeling. En die vertwijfeling ging er met name over, hoe ik nou aan u uit moest leggen waarom ik zo boos ben over het voorstel over nationale parken dat hier voorligt. En omdat ik inspiratie zocht deed ik wat ik wel vaker doe: namelijk wandelen op de Sallandse Heuvelrug. Dus ik nam de trein naar Nijverdal, betrad het park en liep NS-route naar Holten, een prachtige wandeling van ongeveer drie uur, en ik denk dat we het er over eens kunnen zijn dat ik die lichaamsbeweging best kan gebruiken.

Aan het einde bezocht in nog het natuurdiorama in Holten en at ik bij Woody’s, pancakes en steaks, daarmee het gezonde element van de wandeling meteen compenserend.
Toen ik mijn spek-pannenkoek op had besefte ik dat deze wandeling juist het goede voorbeeld was. Het voorstel van het college, waaruit werkelijk geen enkele begeestering of enthousiasme over de nationale parken blijkt laat een buitengewoon eenzijdige visie op deze parken zien. U zult zich houden aan uw wettelijke verplichtingen op het gebied van natuur, schrijft u. Nou, woooptidooo. En natuurlijk, wij weten dat dit provinciebestuur natuur beziet zoals een kind naar groenten op zijn bord kijkt, die hij verplicht moet opeten voor hij aan een toetje mag beginnen.
Nationale parken, Wieden Weeribben net zoveel als Sallandse Heuvelrug, zijn zoveel meer dan natuur. Het is een plek van gezonde vrijetjdsbesteding, zoals het voor mij was. Het is een van de grootste toeristische trekkers van de regio: met 1 miljoen bezoekers per jaar krijgt de Sallandse Heuvelrug drie keer zoveel bezoekers als de Fundatie, die wij wel subsidieren. Ook ongeveer 30 keer zoveel bezoekers als Natura docet, waarmee ook de grote educatieve waarde duidelijk wordt. En die mensen geven geld uit, net als ik! Hoe kunnen we als provincie werkelijk stellen iets te doen aan toerisme, aan economische ontwikkeling in het buitengebied als we een dergelijke toeristische motor links laten liggen. En dan stelt de gedeputeerde dat een nationaal park “van waarde zou kunnen zijn”. Quatsch: het is al lang van grote waarde, en dat wij die waarde nog niet maximaal hebben kunnen uitbuiten ligt eerder aan te weinig provinciale betrokkenheid dan te veel.
Wij kunnen dus niet akkoord gaan met beëindiging van de structurele financiering van de organisatie van de nationale parken. Wij hebben hier in deze staten vaak gesproken over wat wel of niet provinciaal belang is. Als de nationale parken hier niet onder vallen, dan valt kennelijk helemaal niets er meer onder, en dan kunnen we de tent beter sluiten."

Reactie toevoegen

U bent hier