h

SP Overijssel: geen koehandel met XL Businesspark

5 februari 2015

SP Overijssel: geen koehandel met XL Businesspark

De Overijsselse SP is groot tegenstander van de door de Enschedese wethouder Welman en gedeputeerde van Hijum genoemde mogelijkheid om de Technology Base Twente op het Luchthaventerrein van Enschede mogelijk te maken door het aantal hectares op het XL Businesspark in Almelo te verminderen. De partij vindt dit een vreemde koehandel om een ongewenste ontwikkeling mogelijk te maken.

De SP verzet zich, als enige partij in Provinciale Staten, tegen de plannen voor Technology Base Twente, omdat hiermee nog meer hectares bedrijventerreinen worden geschapen terwijl Twente al een groot overschot heeft. Bovendien is de SP bang voor nieuwe grote uitgaven voor de provincie na de mislukte Luchthavenplannen.

Deze week berichtte de Tubantia over de intentie die er bij de provincie zou bestaan om de aandelen van het XL Businesspark in Almelo van de deelnemende gemeenten over te nemen. Hierna zou het bedrijventerrein dan moeten worden verkleind, waardoor het totale aantal hectares in Twente gelijk zou blijven als de Technology Base Twente zou worden gerealiseerd. Wat de SP betreft is dit een absurde koehandel.

SP-lijsttrekker William van den Heuvel: “Het heeft natuurlijk geen zin om veel miljoenen uit te geven om het ene gat te vullen terwijl je elders een nieuw gat graaft. Wij moeten geen miljoenen uitgeven om het aantal leegstaande bedrijventerreinen gelijk te houden, maar inzetten op vermindering. Maar wat het college betreft moet en zal hun prestigieuze speelproject tot stand komen, wat het ook kost. Terwijl we ook geld zouden kunnen steken in woningbouwprojecten of goede zorg, wat  echte werkgelegenheid oplevert.”

De SP is geen tegenstander van het idee dat de provincie leegstaande bedrijventerreinen opkoopt om grond af te waarderen, maar dan moet daarmee het aantal hectares bedrijventerrein in Twente ook wel verminderen. Het XL Businesspark kan verder geholpen worden door meer te sturen op verplaatsing van overlast veroorzakende bedrijven naar het park, waar het oorspronkelijk ook voor bedoeld is.

U bent hier