h

SP Overijssel wil betere busbereikbaarheid ZGT ziekenhuizen

17 februari 2015

SP Overijssel wil betere busbereikbaarheid ZGT ziekenhuizen

De SP-fractie dient in de Statenvergadering van 18 februari een motie in waarin ze de provincie oproept om de bereikbaarheid van de Almelose en Hengelose ZGT ziekenhuizen sterk te verbeteren via een directe buslijn met de stadscentra.

Sinds de fusie van de twee ziekenhuizen zijn bepaalde specialismen nu slechts geconcentreerd in één van beide ziekenhuizen en daarmee verdwenen in de andere locatie.  Hierdoor zijn ze slechter bereikbaar voor een deel van de inwoners. Zo is de intensive care, de afdeling Neurologie en de Verloskunde slechts in het Almelose ziekenhuis beschikbaar en is de specialisatie Orthopedie in Hengelo gevestigd middels een particulier Maatschap OCON.

Het verdwijnen van dergelijke specialisaties leidde tot heftige protesten bij de inwoners van beide steden, met name vanwege de grotere afstand en dus reistijd tot dergelijke belangrijke ziekenhuisafdelingen. Dit geldt vooral voor mensen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Deze verslechtering geldt niet alleen voor patiënten maar ook voor hun familie, hun mantelzorgers en andere bezoekers.

SP Statenlid Marianne Breedijk: "Een snelle check laat zien dat een gemiddelde reistijd van iemand van Hengelo naar het Almelose ziekenhuis – hemelsbreed een afstand van 13 km – met de bus al gauw een uur bedraagt. In de avonduren kan dit oplopen tot anderhalf uur voor een enkele reis naar het ziekenhuis. Op deze manier moeten mensen voor een ziekenhuisbezoek al gauw enkele uren uittrekken. Daar komt bij dat de reis vaak via omwegen, bijvoorbeeld via Delden, plaats moet vinden. Dat moet en kan echt korter."

Omdat de provincie Overijssel met ingang van 1 januari 2015 de wettelijke taken en plichten op het gebied van verkeer en vervoer in Twente heeft overgenomen van de Regio Twente, vindt de SP-fractie dat het provinciebestuur er nu werk van moet maken. De SP-fractie verzoekt Gedeputeerde Staten om de ongewenste slechte bereikbaarheid te verbeteren door te zorgen voor directe buslijnen die de centra van deze steden verbindt met beide ziekenhuizen. Daarmee zou de gemiddelde reistijd van een ziekenhuisbezoek met de helft bekort moeten kunnen worden.

U bent hier