h

SP Statenleden brengen soep naar AZC

14 oktober 2015

SP Statenleden brengen soep naar AZC

Foto: SP

In het AZC Schalkhaar, een COA vestiging, leven 50 mannen al tussen de drie en vijf maanden op een basketbalveldje. Geen privacy, 25 stapelbedden met een stalen kast op de kopse kant. De koude wind die tussen de kieren door waait en slechts een dun dekentje als wapen tegen deze kou. Geen oven, geen magnetron, geen gasstel aanwezig om de bevroren maaltijd eetbaar te maken. En een wc en douche in een container buiten. De zwaarste criminelen hebben het veel beter dan deze mensen, die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld en huis en haard en vrouw en kinderen hebben moeten achterlaten. En dat terwijl ondertussen het beeld is ontstaan dat vluchtelingen direct een huis, een baan en €4000 per maand krijgen in plaats van €57 per week. 

De SP vindt het onze morele plicht om vluchtelingen die veiligheid en bescherming zoeken in Nederland fatsoenlijke opvang te bieden. SP Statenlid Harry Broekhuijs: ”Het wordt tijd dat de 80% van de Nederlandse bevolking die het niet eens is met de kreet 'eigen bevolking eerst’, opstaat en laat merken hoe een warm welkom eruit ziet. Vandaag bracht ik daarom warme soep en brood naar het AZC Schalkhaar.” 

Het is de SP een doorn in het oog dat mensen voortdurend gevoed worden met verkeerde of gekleurde informatie en dat onderzoek naar feiten ontbreekt. Hierdoor ontstaat er een verkeerd beeld waardoor we nog verder afraken van een goede manier van opvang. En waardoor mensen de vluchtelingencrisis gaan misbruiken om angst te zaaien. De SP begrijpt heel goed dat mensen bezwaar maken tegen de overvaltactieken van het COA en tegen de grootschaligheid van sommige opvanglocaties. We moeten daarom juist zorgen voor kleinschaliger maar wel fatsoenlijke opvanglocaties die in goed overleg met de buurt worden ingericht. 

Reactie toevoegen

U bent hier