h

SP betreurt opstappen Lievers maar voorstel Nieuwe Energie was niet houdbaar

31 januari 2017

SP betreurt opstappen Lievers maar voorstel Nieuwe Energie was niet houdbaar

De SP vindt het jammer dat gedeputeerde Lievers opstapt maar hoopt dat het voorstel Nieuwe Energie daarmee wel teruggaat naar ‘de tekentafel’. De SP heeft grote kritiek op het voorstel Nieuwe Energie, onder andere omdat het niet alleen onhaalbaar is maar ook omdat het zeer ongewenste gevolgen zal hebben.

SP-statenlid Harry Broekhuijs: “het voorstel zal ertoe leiden dat er 80 a 90% van het snoeihout van buiten de provincie en over de hele wereld gehaald zal moet worden om in de houtkachels te verstoken. Dat betekent dat er bos gekapt moet worden. Dit hout zal per boot en met vrachtwagens naar de vergistingsinstallatie in de provincie vervoerd moeten worden Als je écht duurzame energie wilt, moet je het snoeihout uit de eigen provincie halen of uit de nabije omgeving van de houtkachel waarin het verstookt wordt.” 

Dat er weinig steun is voor het voorstel, ligt dan ook echt aan de inhoud ervan en niet aan de aanpak van de gedeputeerde om met inbreng van veel verschillende partijen te werken. Dat Lievers dat aanvoert als reden voor het ontbreken van steun voor zijn voorstel, herkent de SP dan ook niet.

De SP juicht zo’n aanpak juist toe maar om te voorkomen dat voorstellen dan op het laatste moment stranden, moet er wel op een eerder moment ruimte zijn voor inbreng vanuit de statenfracties. De SP heeft zich overigens de afgelopen twee jaar steeds constructief opgesteld richting de gedeputeerde, zowel als het gaat om dit voorstel "Nieuwe Energie" maar bijvoorbeeld ook over het asbestplan. 

 

U bent hier