h

Zo snel mogelijk onderzoek naar gezondheidsrisico's geitenhouderij

6 november 2017

Zo snel mogelijk onderzoek naar gezondheidsrisico's geitenhouderij

Foto: BrammertGeerling

Uit berichtgeving van RTV Oost beleek vandaag dat de gezondheidsrisico's van geitenhouderijen nog veel groter zijn dan eerder werd aangenomen. De SP stelt woensdag vragen en dient een motie in om onderzoek te doen naar de effecten van de geitenhouderij op de volksgezondheid.

Overijssel is de provincie met de derde grootste geitensector, na Brabant en Gelderland. In deze provincies is onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van geitenhouderijen op omwonenden. Hieruit bleek o.a. dat omwonenden fors hoger risico hebben op longontsteking. Beide provincies hebben inmiddels een stop op geitenhouderij afgekondigt. 

Gedeputeerde Staten van Overijssel vinden onderzoek naar de gezondheidseffecten niet nodig en weigeren tot nu toe een stop voor geitenhouderij in Overijssel in te stellen. Wat de SP betreft een slechte zaak. SP-Statenlid Henriette Klein Bleumink:"Wij vinden het onbegrijpelijk dat gedeputeerde Maij ons steeds veel rooskleuriger cijfers voorspiegelt dan wetenschappers. Ik ben geschokt door de nieuwe informatie van RTV Oost. Er moet nu zo snel mogelijk onafhankelijk onderzoek door de GGD worden gedaan naar de gezondheidseffecten van geitenhouderijen in Overijssel. De volksgezondheid staat voor de SP op een."                                                               

Zie ook:

RTV Oost 'Gevaren geitenhouderij in Overijssel onvoldoende onderzocht' 06-11-2017

 

 

 

 

U bent hier