h

SP eist bouwstop geitenhouderijen Overijssel na uitkomst GGD onderzoek

2 februari 2018

SP eist bouwstop geitenhouderijen Overijssel na uitkomst GGD onderzoek

Foto: BrammertGeerling

Uit onderzoek van de GGD is gebleken dat omwonenden van geitenhouderijen in Overijssel een aanzienlijk verhoogt risico lopen op longaandoeningen. De SP in Overijssel wil daarom een onmiddellijke stop op nieuwe geitenhouderijen en uitbreiding van bestaande bedrijven om de volksgezondheid te beschermen.

 

SP-Statenlid Henriëtte Klein Bleumink stelde naar aanleiding van berichtgeving van RTV Oost in november vorig jaar al vragen over de mogelijke risico’s en drong aan op een onderzoek door de GGD, wat de gedeputeerde toen toezegde. Klein Bleumink:”De uitkomsten van het GGD onderzoek zijn schokkend, maar niet onverwacht. Het was al bekend dat omwonenden van geitenhouderijen in Brabant en Gelderland verhoogt gezondheidsrisico lopen. Daarom is daar ook een bouwstop voor zulke bedrijven ingesteld. Het college van Overijssel wil ondanks de schokkende cijfers eerst een landelijk onderzoek naar de oorzaken van de gezondheidsrisico’s afwachten. Dat kan nog jaren duren en ondertussen komen er steeds meer geitenhouderijen bij. De volksgezondheid moet voorop staan, daarom moet er onmiddellijk een bouwstop in de hele provincie worden ingesteld in afwachting van landelijke onderzoeken.”

 

Lees hier de uitkomsten van het GGD onderzoek,

U bent hier