h

Overijsselse monumenten lopen geld mis

17 april 2018

Overijsselse monumenten lopen geld mis

Eigenaren van Rijksmonumenten kunnen een goedkope lening krijgen om hun monument te restaureren of een nieuwe bestemming te geven. Uit de beantwoording van vragen in de Tweede Kamer blijkt dat Overijssel helemaal onderaan de lijst bungelt van toegekende leningen. De SP trekt nu bij Gedeputeerde Staten aan de bel om te zorgen dat Overijssel beter kan profiteren van deze regeling.

Sinds 2012 is deze landelijke regeling ook beschikbaar voor de categorie niet-woonhuizen. Sinds dat jaar is er slechts een lening verstrekt in Overijssel en ook nog eens voor een veel lager bedrag dan gemiddeld. Uit beantwoording van Kamervragen blijkt dat de landelijke provincies buiten de Randstad amper profiteren van deze regeling door het ontbreken van "economische dragers" Dit terwijl Overijssel juist een groot aantal monumenten heeft (ruim 4000). SP-Statenlid Ellen van den Berg heeft schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp en dringt aan te kijken naar mogelijkheden de regeling aantrekkelijker te maken voor eigenaren in Overijssel.

U bent hier