h

Opnieuw blijkt Biomassa heilloze weg voor Overijssel

1 mei 2018

Opnieuw blijkt Biomassa heilloze weg voor Overijssel

Foto: SP

De provincie Overijssel leunt in haar transitie naar duurzame energieveel te veel op biomassa. Dat blijkt uit een advies van onderzoeksbureau Atalier Overijssel. Zelfs als er grote innovatie op dit gebied plaatsvind is er zo veel ruimte nodig om biomassa te produceren dat dit volgens het onderzoeksbureau ‘niet realistisch’en ‘ruimtelijk niet reëel’ is. SP-Statenlid Harry Broekhuijs is al langer kritisch op het provinciale beleid en wil het rapport zo snel mogelijk bespreken en heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over aanpassing van het huidige beleid.

 

Het aandeel biomassa in de provinciale energiedoelstelling voor 2023 is met 71,8 procent erg hoog. Als deze mix in 2050 nog steeds zou worden gehanteerd dan is er een oppervlakte nodig van twee keer de provincie Overijssel alleen voor Biomassa aldus het onderzoek. In de praktijk betekent dit dat er nog veel meer dan nu biomassa uit het buitenland aangevoerd moet worden.

 

SP-Statenlid Harry Broekhuijs:” De nadruk op biomassa is al vanaf het begin een
groot bezwaar van de SP geweest. We halen nu al veel hout uit het buitenland. Het klinkt allemaal ontzettend groen, maar het is totaal niet duurzaam. Het onderzoek van Atalier laat nu opnieuw duidelijk zien dat het huidige beleid een doodlopende weg is. Ook stipt het onderzoek terecht aan dat er te weinig aandacht is voor
energiebesparing in het huidige beleid en dat moet echt anders. Energie die je bespaart hoef je immers ook niet op te wekken. De SP wil dat het huidige beleid wordt opengebroken en dat we gaan naar een echt duurzame energiemix met aanzienlijk minder biomassa“

 

RTV Oost interviewde Harry Broekhuijs over deze kwestie:

https://www.rtvoost.nl/nieuws/291116/snoeiharde-conclusie-atelier-overijssel-schone-energieplannen-van-provincie-niet-haalbaar

 

U bent hier