h

SP demonstreert bij Turkse Consulaat in Deventer voor vrijlating Murat Memiş

20 juni 2019

SP demonstreert bij Turkse Consulaat in Deventer voor vrijlating Murat Memiş

Foto: SP

De SP Overijssel demonstreert maandagochtend 24 juni voor het Turkse Consulaat in Deventer tegen de arrestatie van het Eindhovense
raadslid Murat Memiş, uit solidariteit met hem en zijn familie.

 

Memiş, naast fractievoorzitter tevens voorzitter van de SP-afdeling in
Eindhoven, is in april in Turkije gearresteerd. In afwachting van zijn proces mag hij het land niet uit.

Murat Memiş wordt beschuldigd van zaken die in een functionerende rechtsstaat, onder de vrijheid van meningsuiting en vereniging vallen. Het betreft onder andere uitingen op sociale media, bijvoorbeeld over de strijd tegen Islamitische Staat.

Eerder al riep SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut minister Blok van
Buitenlandse Zaken op bij de Turkse regering aan te dringen op vrijlating van Memis. De komende week is er in de Tweede Kamer ook een debat over de situatie van Memis, waarbij de SP sterk zal aandringen op een veroordeling van deze vorm van vasthouden van Memis en andere Nederlanders die op een zelfde wijze in Turkije worden vastgehouden.

Het gaat hier om een democratisch gekozen Nederlandse volksvertegenwoordiger die in Turkije wordt vervolgd om de dingen die hij in Nederland zegt of heeft gedaan. Turkije heeft geen recht Memiş vast te houden. Nederland moet daarom, tot op het hoogste niveau, alles in het werk stellen voor zijn vrijlating, net als die van andere politieke gevangen.

 

De demonstratie is tevens bedoeld om Memis en zijn familie steun en
sympathie te betuigen.

Maandag 24 juni demonstreert de SP, samen met andere organisaties, voor het Turkse Consulaat, Keizerstraat 8 in Deventer om zijn vrijlating. De demonstatie begint om 9:00 uur.

U bent hier