Luttermolenveld ’hellehonds’ dilemma
Luttermolenveld ’hellehonds’ dilemma
“De toekomst van het recreatiepark Luttermolenveld is een ’hellehonds’ dilemma”.
Dat was de mening van de SP in de statencommissie van woensdag 17 september j.l. SP woordvoerder Rouwet gaf uiteindelijk als standpunt namens zijn fractie, dat de legalisering van het recreatiepark en de ombouw tot een woonwijk niet ten koste mag gaan van het bestaande dorp de Lutte en dat de financiële voordelen van legalisering ook ten goede moeten komen aan de ontwikkeling van de voorzieningen in het dorp zoals die al jaren geleden door de dorpsraad zijn vastgelegd in een eigen dorpsvisie.
In de commissievergadering Ruimte, Water en Duurzaamheid van Provinciale Staten van 17 september was aan de orde het voornemen van GS om af te wijken van het streekplan Overijssel 2000+ ten behoeve van de goedkeuring van het bestemmingsplan Luttermolenveld van de gemeente Losser om een nog maar half gerealiseerd recreatiepark tot een woonwijk te kunnen ontwikkelen. In 1989 keurde Gedeputeerde Staten het bestemmingsplan Luttermolenveld goed voor de ontwikkeling van een recreatiepark van 550 recreatiewoningen met een centraal gebouw voor voorzieningen.
Bijna twintig jaar later staan er 267 recreatiewoningen, waarvan het overgrote deel al jarenlang illegaal permanent worden bewoond, liggen er her en der in het gebied stukken braak voor nog eens 250 recreatiewoningen, waarvoor al jaren geleden 104 bouwvergunningen zijn afgegeven en staat er een centraal gebouw van 7500 m2 bestemd voor een zwembad, een sporthal, winkels en horeca al jaren leeg.
Het leegstaande centrumgebouw
Overal in het land doen zich soortgelijke situaties van illegale permanente bewoning van recreatiewoningen voor. Daaraan heeft minister Dekker in 2005 een eind willen maken en daartoe aan de betreffende gemeenten drie mogelijkheden aangegeven: ofwel handhaven (d.w.z. een eind maken aan de permanente bewoning) ofwel een persoonsgebonden gedoogbeschikking afgeven ofwel legalisering.
Recreatiewoningen
De gemeente Losser heeft besloten tot dit laatste. En omdat dit een afwijking betekent van het streekplan Overijssel, stond het voornemen van GS om deze afwijking goed te keuren op de agenda van de statencommissie van 17 september.
Voor de SP is duidelijk, dat een goedkeuring om van het mislukte recreatiepark dan maar een woonwijk te maken niet ten koste mag gaan van het dorp De Lutte.
braakliggend terrein